De blok en examens: tips voor studenten

De Blok en de examens zijn al weer even bezig voor alle studenten. Het is vaak een stresserende periode zowel voor de studenten als de mensen in hun omgeving. Gezonde en evenwichtige voeding is hier dan ook zeer belangrijk! Ik geef je enkele tips om de blok en de examens gezond door te komen.

TIP 1: EEt op regelmatige tijdstippen

Het is belangrijk om op regelmatige/vaste tijdstippen te eten. Een goed gevulde maag zorgt er namelijk voor dat we op ieder moment van de dag goed gevuld zijn, en ons goed kunnen concentreren.

 

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en mag dus zeker niet vergeten worden. 

 

Kies bij voorkeur wel voor gezonde en lichte maaltijden. Als we zware en vette maaltijden gaan eten, voelen we ons loom, suf en moe en kunnen we ons moeilijker concentreren. 

kies bijvoorbeeld als ontbijt voor muesli, havermout of granola met magere yoghurt en fruit, als lunch voor een salade met voldoende groenten, maar ook voldoende koolhydraten (aardappelen, pasta , rijst of boterhammen) en als avondmaal een ovenschotel met vis en gegrilde groenten.

TIP 2: EET VOLDOENDE GROENTEN EN FRUIT en voldoende koolhydaraten

Groenten en fruit zijn een bron van vitaminen en mineralen, die belangrijk zijn voor ons lichaam. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, is het dus niet nodig om tijdens de examens extra vitaminen in te nemen onder de vorm van een pil. 

 

koolhydraten daarintegen bevatten suiker die door onze hersenen als enige energiebron wordt gebruikt, we hebben dus koolhydaten nodig om ons te kunnen concentreren.

TIP 3: DRINK VOLDOENDE WATER EN LET OP MET CAFEïNERIJKE DRANKEN

Drink ongeveer 1.5 liter water per dag. Als we te weinig water drinken daalt ons concentratievermogen.

 

Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee, cola en energiedranken werken dan weer verslavend en kunnen rusteloosheid en slapeloosheid veroorzaken. Waardoor je de volgende morgen nog moe en niet uitgeslapen zijn en opnieuw naar deze dranken zullen grijpen, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

TIP 5: VERMIJD SUIKERRIJKE PRODUCTEN ZOALS SNOEP, FRISDRANK,...

Suikerrijke producten zorgen voor een energiepiek , daarna krijg je echter een dipje, waardoor je opnieuw naar iets suikerrijks wil grijpen.

 

Kies liever voor volkoren granen, groenten en fruit. Volkoren graanproducten worden langzamer opgenomen, zorgen voor een constantere bloedsuikerspiegel en dus minder pieken en dalen.

TIP 6: STRESSETEN? OF JUIST NIET ETEN DOOR DE STRESS?

De stress die je tijdens de examens ondervindt, heeft op iedereen een ander effect. Bepaalde mensen eten niet door de stress. Probeer toch om telkens iets kleins te eten. Wanneer je niets eet verlies je sneller je concentratie. Met iets kleins bedoel ik bijvoorbeeld een magere yoghurt, wat fruit, 1 snede bruin brood met mager beleg,... Probeer het dus wel gezond te houden. 

 

Ben jij iemand die juist meer eet door de stress? Probeer je regelmaat te bewaren en op vaste tijdstippen te eten als pauze tijdens het studeren en niet te sneukelen tijdens het studeren. 

TIP 7: NEEM VOLDOENDE LICHAAMSBEWEGING? ONTSPANNING EN SOCIAAL CONTACT

Door te ontspannen kunnen we onze gedachten even weghalen van onze boeken. Dit helpt om de leerstof te verwerken, net als een goede nachtrust.

 

Sluit jezelf niet op, maar ga op bezoek bij vrienden en familie. Of kook samen met je kotgenoten een lichte en gezonde maaltijd. 

 

Ga aan tafel om te eten en verzet je dus even van je bureau. De maaltijd moet een rustig en bewust moment zijn zonder boeken.

IK WENS JULLIE ALVAST VEEL SUCCES! EN EEN HEALTHY BLOK EN EXAMENPERIODE!!