Rabarbertaart

Het seizoen van rabarber (Maart- Juli) is al even voorbij maar aan mijn plant thuis had ik nog enkele stengels. Daarom kreeg ik het idee van er een lekkere rabarbertaart mee te maken. Dit weekend ben ik de keuken in getrokken met dit als resultaat! Een overheerlijke rabarbertaart (al zeg ik het zelf). We hebben ervan genoten, zonder te overdrijven.

Gezonde taart? Het kan! Kies voor een zelfgemaakte bodem op basis van bruine bloem en margarine (zie recept). Heb je geen tijd om de bodem zelf te maken kies dan voor een kruimeldeeg in plaats van een bladerdeeg. Deze bevat heel wat minder wet en energie. De pudding in de taart bereid ik met magere melk en alle suiker vervang ik door zoetstof. Het is dus een "gezondere" taart, maar we mogen er nog steeds niet mee overdrijven.

 

Veel succes met het receptje!

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200g witte bloem
  • 200g bruine bloem
  • 210g margarine
  • 20g maïszetmeel
  • 80ml melk
  • 18g verse gist
  • Zoetstof ter vervanging van 30g suiker
  • 1 ei
  • snuifje zout

Voor de pudding:

  • 750ml magere melk
  • zoetstof ter vervanging van 75g suiker
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder

Voor de rabarbervulling:

  • 4 stelen rabarber
  • 4 eetlepels zoetstof
  • 1 eetlepel water
  • 1 blaadje gelatine

Bereidingswijze

  1. Meng de 2 soorten bloem met de margarine en het maïszetmeel.
  2. Verwarm de melk licht en los er de gist in op.
  3. Meng het gistmengsel onder de bloem en de boter.
  4. Meng er nu ook de suiker, een eitje en een snuifje zout onder.
  5. kneed tot een geheel.
  6. Laat even opstijven in de koelkast.
  7. Ondertussen vet je je taartschaal in met margarine en een keukenpapiertje en strooi er bloem over.
  8. Rol het deeg uit en bedek de taartschaal, verwijder het overtollige deeg.
  9. Bereid de pudding: breng de meerderheid van de  melk met de zoetstof aan de kook en los in de overschot van de melk het vanillepuddingpoeder in op.
  10. Wanneer de melk kookt bindt je hem met het puddingpoedermengsel en laat even doorkoken.
  11. Vul het deeg met een fijn laagje van de pudding.
  12. Bak 20 minuten in de oven op 180°C.
  13. Week het gelatineblaadje in koud water.
  14. Reinig de rabarber en stoof aan in een kookpot met de zoetstof en een eetlepel water.
  15. Wanneer de rabarber gaar is haal je het van het vuur en los je er het gelatineblaadje in op.
  16. Laat afkoelen en vul daarna de taart met dit mengsel.
  17. Snijd in stukken en serveer.

SMAKELIJK!

Reactie schrijven

Commentaren: 0