Frambozenaart

De frambozen zijn nog even in het seizoen (tot eind oktober) daarom heb ik ze gebruikt om er een lekker en "gezond" dessertje mee te maken. Ze voorspellen zon en goede temperaturen vandaag. Ideaal weer om een zomers en fris gebakje op tafel te zetten. 

 

Geniet ervan!

Ik heb gekozen om het deeg zelf te maken, zo heb ik meer controle over de samenstelling ervan en kan ik hem zelf gezonder maken. Zo heb ik gekozen om gedeeltelijk te werken met bruine bloem omdat deze meer vezels bevat en ons daardoor beter zal vullen. Daarnaast heb ik gekozen voor margarine in plaats van boter omdat deze een betere vetzuursamenstelling heeft. Margarine bevat minder verzadigde vetten (slechte vetten) dan boter. Voor de melk die in het deeg is kies ik voor magere melk, deze bevat minder vet. Als laatste vervang ik de suiker door zoetstof. Zoetstof heeft zoals suiker een zoetende kracht, meestal zonder extra energie aan te brengen.

 

En nu... aan de slag!

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 100g witte bloem
  • 100g bruine bloem
  • 100g margarine
  • 40g magere melk
  • 1/2 ei
  • 9g verse gist
  • zoetstof ter vervanging van 15g suiker
  • snuifje zout

Voor de vulling:

  • 750ml magere melk
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder
  • zoetstof ter vervanging van 75g suiker
  • Frambozen (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van je taart)

Bereidingswijze

  1. Meng de 2 soorten bloem.
  2. Meng er de margarine onder.
  3. Zet de melk op een zacht vuurtje en los er de gist in op.
  4. Giet de melk met de gist langzaam bij het bloem en margarine mengsel.
  5. Doe er een snuifje zout, een half eitje en de zoetstof bij.
  6. Verwarm de oven op 175°C.
  7. Vet de taartbodem in en bestuif met bloem.
  8. Bestuif ook je werkvlak met bloem en rol het deeg open.
  9. Bedek je taartbodem met het deeg (liefst niet te dik) en haal het teveel aan deeg weg.
  10. Prik er wat gaatjes in en bak een 10-tal minuten voor in de oven.
  11. Bereid de vanillepudding, breng de meerderheid van de melk aan de kook met de zoetstof.
  12. Los het vanillepuddingpoeder op in de rest van de melk. 
  13. Wanneer de melk kookt voeg je dit mengsel eraan toe en laat je het even doorkoken.
  14. Laat afkoelen.
  15. Schep een dun laagje pudding op de taartbodem en bak nog eens 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  16. Schep de taartbodem nu vol met pudding en laat volledig afkoelen.
  17. Plaats er de frambozen op.

SMAKELIJK!

 

TIP: Lust je geen frambozen of is het niet het seizoen? Dan kan je deze taart uiteraard ook met ander fruit naar smaak maken!

 

Veel succes!

Reactie schrijven

Commentaren: 0