· 

Speculaas

De Sint  brengt heel wat lekkers mee. Vaak met veel suiker en vet. daarom heb ik dit receptje voor jullie gemaakt. Het zijn Speculaaskoekjes met de helft minder suiker.

 

Waarom niet zonder suiker als het gezond moet zijn?

De kandijsuiker die gebruikt wordt in speculaas zorgt mee voor de typische kleur en smaak ervan.  Daarom heb ik beslist om slechts de helft ervan te vervangen door zoetstof.

 

Daarnaast heb ik ook de helft van de bloem vervangen door bruine/volkoren bloem. Deze bevat meer vezels, waardoor de koekjes ons beter gaan vullen.

Hieronder volgt de vergelijking van de voedingswaarde tussen de originele speculaas en de soort die ik maakte met verminderd suiker. 

 

Daarna vind je het receptje terug. Geniet ervan!

vergelijking voedingswaarde

Voedingswaarde (/100g) Energie (kcal) Koolhydraten (g) Suikers (g) Vet (g) Verzadigde vetten (g) onverzadigde vetten (g) Vezels (g)
Speculaas 387 61.4 28.3 12.1 7.0 5.1 1.9
 Speculaas met verminderd suiker 285 45.7 14.5  7.7 1.5 6.2 3.4

We zien duidelijk dat de speculaas met de helft minder suiker, ook minder energie aanbrengt. Dit komt omdat de zoetstof, die we als vervanger gebruiken voor de helft van de kandijsuiker, geen of weinig energie aanbrengt. Daarnaast zien we dat deze koek dus logischerwijs minder koolhydraten en minder suiker aanbrengt, in vergelijking met de gewone speculoos. 

 

Doordat we boter in het originele recept gaan vervangen door margarine, krijgen we minder vetten en ook een betere vetzuursamenstelling. Namelijk heel wat minder verzadigde vetten ("slechte" vetten) en meer onverzadigde vetten ("goede" vetten).

 

Tenslotte heb ik de bloem gedeeltelijk vervangen door bruine bloem (175g van de 375g). Dit zorgt ervoor dat de speculaas met minder suiker, bijna dubbel zoveel vezels bevat. Vezels zorgen ervoor dat we voldoende gevuld zijn. Een goede koek bevat minimum 3g vezels/100g. Daar ben ik dus goed in geslaagd.

ingrediënten

  • 100g margarine (bakken en braden)
  • 112g kandijsuiker
  • zoetstof ter vervanging van 112g suiker
  • Snuifje zout
  • 1 koffielepel honing
  • 1 ei
  • 200g witte bloem
  • 175g bruine/volkoren bloem
  • 15g amandelpoeder
  • 7.5g speculaaskruiden (of kaneel)
  • 50ml magere melk

Bereidingswijze

  1. Meng de boter met de suiker en de zoetstof.
  2. Voeg er het zout, de honing en het eitje aan toe.
  3. Daarna ook de melk.
  4. Voeg als laatste de 2 soorten bloem, speculaaskruiden en amandelpoeder toe.
  5. Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast. 
  6. Verwarm de oven voor op 180°C.
  7. Rol het deeg open met wat bloem en steek er vormpjes uit.
  8. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25-30 min. in de voorverwarmde oven.
  9. Laat afkoelen op een taartrooster.
  10. Bewaar in een afgesloten doos, zo blijven ze langer krokant.

SMAKELIJK!

Reactie schrijven

Commentaren: 0