· 

Tiramisu Kerstbuche

Nog meer gezonde inspiratie voor het kerstdiner, met deze afsluiter van de maaltijd. Een typische kerstbuche! Al heb ik de suiker en vetrijke buches van de bakker een gezondere toets proberen te geven. Ik maakte er eentje zonder suiker, lager in vet en met meer vezels! 

 

Om de vulling te maken koos ik voor ricotta in plaats van mascarpone. Mascarpone is een vettige kaas die in recepten perfect te vervangen is door de magere kaas ricotta. Zo besparen we op vet en op energie (kcal). Daarnaast kies ik zoals wel vaker bij desserts voor Zoetstof in plaats van suiker en vervang ik de bloem in de biscuit gedeeltelijk door bruine bloem.

Bijkomend voordeel is dat de buche echt net veel werk is! De meeste tijd moet hij gewoon opstijven in de koelkast.

 

Hopelijk genieten jullie evenveel van het eindresultaat als mijn familie en ik.

 

Succes!

Ingrediënten

Voor de biscuit:

  • 115g witte bloem
  • 115g bruine/volkoren bloem
  • Zoetstof ter vervanging van 225g suiker
  • 5 eieren
  • 3 eetlepels Amaretto
  • 3 eetlepels koffie

Voor de Tiramisuvulling:

  • 625g ricotta
  • Zoetstof ter vervanging van 60g suiker
  • 4 eieren

Voor de afwerking: 

  • Cacaopoeder

bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Klop de eieren los samen met de zoetstof.
  3. Voeg er de amaretto en de koffie aan toe.
  4. Zeef hierbij de bloem en meng goed om klonter te vermijden.
  5. Bedek de bakplaat met bakpapier.
  6. Stort hierin het biscuitbeslag en strijk open zodat het gelijk is verdeeld over de bakplaat.
  7. Bak 5-7 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Maak een handdoek nat en wring goed uit. 
  9. Haal de bisccuit uit de oven, verwijder het bakpapier en rol voorzichtig op in de natte handdoek.
  10. Laat afkoelen in de koelkast.
  11. Bereid de vulling, meng de ricotta met de eieren en de zoetstof.
  12. Laat even opstijven in de koelkast tot het deeg koud is. 
  13. Rol het deeg open, bestrijk met de vulling en rol opnieuw op.
  14. Bestrijk de buitenkant met de overschot van de vulling en werk af met cacaopoeder.
  15. Serveer als afsluiter.

SMAKELIJK en GENIET ervan!

Reactie schrijven

Commentaren: 0