· 

Tournée Minérale

Januari loopt stilaan op z'n einde en februari staat alweer voor de deur. Tijd om ons lichaam wat "rust" te gunnen van de vele feestdagen en recepties. 

 

Februari is dan ook de maand ven "Tournée Minérale". Tournée Minérale is een initiatief van de stichting tegen kanker. Waarmee ze willen aantonen dat het niet gaat over jezelf iets ontzeggen, maar dat je erbij wint om het even te laten. Zo ga je vooral ook beseffen dat je het eigenlijk niet nodig hebt. 

 

Deze maand is een stap in de goede richting. Maar ik vind het vooral belangrijk dat we gedurende het ganse jaar alcohol met mate kunnen drinken en dat we beseffen dat het ook zonder kan. 

Met mate betekent niet meer dan 10 eenheden per week. 1 eenheid is bijvoorbeeld een glas cava, een pintje of een glas wijn. Een sterker bier telt voor 2 eenheden.

Februari zonder alcohol

Een maand zonder alcohol, doet je niet alleen beseffen dat je het niet echt nodig hebt. Het brengt ook heel wat andere voordelen met zich mee. Uit een studie van vorig jaar (2018), blijkt dat 9 op 10 van de deelnemers minstens 1 van de voordelen ervaart.

Het proberen waard niet?

 

Spreek bijvoorbeeld af met vrienden en collega's en schrijf jullie gezamenlijk in!

 

Ik som voor jullie even de verschillende voordelen op.

Voordelen van 1 maand zonder alcohol

Meer energie

Alcohol drinken maakt ons moe! Het verwerken van alcohol vraagt daarinboven veel energie van ons lichaam. Energie die we beter voor andere dingen kunnen gebruiken. 

Wanneer je meer energie hebt, ben je ook aandachtiger, is je concentratievermogen beter en en kan je prestaties en inspanningen langer volhouden. 

 

Al bij dit eerste voordeel zijn er dus tal van redenen om het te proberen.

Nog niet overtuigd? 

beter slapen

Alcohol zorgt ervoor dat we beter inslapen, maar gedurende de nacht slapen we minder vast en rustelozer. 

Slaap je niet goed? Door minder alcohol te drinken ga je diepe en vaster slapen!

Goedkoper leven

We kunnen er niet om geen, alcohol is duur. En ook de effecten die het heeft op onze gezondheid kunnen op termijn wat geld gaan kosten. Het geld die je daarmee uitspaart kan je aan andere dingen spenderen.

 

Win-win niet?

Gewichtverlies

Minder alcohol drinken zorgt ook voor gewichtsverlies! Dit is waarvoor velen het zouden doen. 

Hoe komt het dat we bijkomen van alcohol te drinken? Alcohol bevat 7 Kcal per gram. Daarnaast bevatten alcoholische dranken weinig nuttige voedingsstoffen voor ons lichaam. Ze bevatten geen vitaminen en mineralen. Maar wel vaak veel suiker en koolhydraten. Waardoor we bijkomen in gewicht wanneer we vaak iets drinken.

Hydrateren

Alcohol droogt je lichaam uit, voldoende water drinken hydrateert het lichaam dan weer. 

Tijdverlies

Doordat alcohol ons minder fit maakt en we er vaak een kater aan over houden, verliezen we tijd! We werken trager, slapen langer,... . Allemaal nuttige tijd die we verliezen.

besluit

Hebben deze voordelen je overtuigd? 

 

Dan hoop ik dat ik je ook kan overtuigen om ok de rest van het jaar alcohol met mate te gebruiken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0