Hartige taart met witloof, peer en feta

HARTIGE TAART, het is eens iets anders dan alle zoete klassiekers die we in ons hoofd hebben als we aan taart denken. 

Daarnaast loopt het witloofseizoen stilaan ten einde, en moeten we er dus nog even van profiteren om deze nog eens op tafel te zetten. 

 

De witloof geeft de taart de bittere smaak, die wordt gecompenseerd door het zoete van de peer.  Perfecte smaakcombinatie dus!

 

Daarnaast is een hartige taart, de ideale manier om de restjes groenten uit je koelkast op te gebruiken.  Je kan er dus eindeloos mee variëren, denk maar aan de quiches, die ik al eerder publiceerde. 

 

Veel kookplezier!

Ingrediënten

  • 1 rol kruimeldeeg 
  • 1 sjalot
  • 4 stronkjes witloof
  • 2 peren
  • 100g feta
  • 4 eetlepels pijnpoompitten
  • Tijm 
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels bakmargarine (bv. becel, alpro,...)
  • Peper en zout
  • Rucola en tomaatjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de sjalot in ringen. 
  2. Reinig het witloof en snijd overlangs in twee.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Rol het kruimeldeeg uit en bekleed de taartbodem hiermee. Verwijder het overtollige deeg aan de randen. 
  5. Doe er met een vork gaatjes in en bak 10 à 15 minuten blind. (of bedek met een bakpapier en gebruik barkparels.)
  6. Schil de peren en snijd in blokjes.
  7. Laat 1 eetlepel bakmargarine smelten en stoof hierin de ui aan. 
  8. Haal de ui, uit de pan. 
  9. Doe wat nieuwe vetstof in de pan en stoof hierin het witloof aan beide kanten aan. 
  10. Kruid met peper, zout en gedroogde tijm.
  11. Wanneer het aangestoofd is, plaats je een deksel op de pan om nog 10 minuutjes verder te laten garen.  Laat het witloof daarna uitlekken in een vergiet.
  12. Rooster de pijnboompitjes op een matig vuur (let op! ze kunnen snel verbranden!).
  13. Stel de hartige taart samen: Bedek de bodem met het (goed uitgelekte) witloof, stooi hier de peer over en verk af door er feta op te verkruimelen.
  14. Verdeel er een eetlepel honing over  en plaats +/- 45 min. in de voorverwarmde oven. 
  15. Werk af met de pijnboompitten en serveer met een slaatje van rucola en tomaatjes.

SMAKELIJK!

Reactie schrijven

Commentaren: 0