· 

Pittige parelcouscous met falafel

Ik stond deze week in de winkel voor het rek met vleesvervangers. Zelf heb ik er nog niet vaak mee gewerkt, en daarom wou ik er wel eens mee aan de slag gaan. Ik koos voor falafel balletjes. Wil je een goede vleesvervanger kiezen? Houd dan rekening met de volgende criteria: 

  • <10g vet/100g
  • <5g verzadigd vet/100g
  • >10g eiwit/100g
  • <1.5g zout/100g

Ik combineerde de falafel met een pittige couscous. Ik koos hier voor parelcouscous, niet volkoren, maar wel gecombineerd met heel veel groenten. maar je kan even goed kiezen voor een volkoren couscous of volwaardige rijst. De couscous combineerde ik met zuiderse groenten en ik maakte er een pittig en kruidig geheel van door te werken met komijn, kurkuma, paprikapoeder en cayennepeper. 

 

Veel kookplezier!

 

PS: Geen fan van vegetarisch? kies dan voor gehakballetjes met de helft varkensgehakt en de helft filet américain. Kruid goed af en meng met een ajuintje.

Ingrediënten

Voor 2 personen: 

  • 300g falafelballetjes (of 150g gehakt en 150g filet américain)
  • 150g parelcouscous (of volkoren couscous of volwaardige rijst)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 aubergine
  • (eventueel wortel of champignon)
  • 1 eetlepel magere verse kaas (bv. philadelphia light)
  • Snuifje kurkuma, komijn, paprikapoeder, kaneel en cayennepeper
  • Enkele blaadjes basilicum en munt
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

  1. Zet een ruime kookpot met water en een bouillonblokje op. 
  2. Kook hierin de couscous gaar (zoals aangegeven op de verpakking). 
  3. Snipper de rode ui en de look fijn. 
  4. Snijd de paprika, courgette en aubergine in blokjes. 
  5. Verhit de olijfolie en stoof hierin de ui en de look. 
  6. Voeg vervolgens de paprika en courgette toe en even later ook de aubergine. 
  7. Wanneer de groenten beetgaar zijn voeg je de falafelballetjes (of gehaktballetjes) toe. 
  8. Meng het gehaal met de couscous en een eetlepel verse kaas. 
  9. Kruid naar smaak met komijn, kurkuma, cayennepeper, paprikapoeder en kaneel. 
  10. Serveer met enkele blaadjes fijngesnipperde basilicum en munt.

SMAKELIJK!

Reactie schrijven

Commentaren: 0