Het belang van voldoende water drinken

We hebben alweer enkele dagen te maken het hoge temperaturen en veel zon. Dan is het nog belangrijker dan op andere dagen om voldoende water te drinken. Water vormt het hoofdbestanddeel van ons lichaam. Water vervult dan ook verschillende functies in ons lichaam. Het is van levensbelang voor een goede werking van onze organen.

 

functies van water in ons lichaam

transport

Als eerste is water een belangrijk transportmiddel in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat voedingstoffen en dus energie, maar ook vitaminen en mineralen naar overal in ons lichaam geraken. Dit gebeurd via het bloed. Water zorgt ervoor dat het bloed vloeibaar is. Door voldoende voedingsstoffen naar ieder lichaamsdeel te sturen zijn we in staat goed te functioneren. Daarnaast zorgt het voor het uitscheiden van afvalstoffen. Afvalstoffen zijn stoffen die voor ons lichaam niet belangrijk zijn en dus verwijdert moeten worden. Ze worden via het bloed naar de nieren gebracht en uitgescheiden via de urine. Andere afvalstoffen worden uitgescheiden via de stoelgang.

 

Wanneer we weinig drinken, is ons lichaam in staat onze vochtbalans te regelen door minder vocht uit te scheiden via de urine. De urine ziet er dan geler uit. Uit de kleur van onze urine kunnen we dus opmaken of we voldoende drinken.

lichaamstemperatuur

Daarnaast zorgt water ervoor dat onze lichaamstemperatuur constant kan worden gehouden. Wanneer we het te warm hebben gaan we daardoor zweten. Zweet zorgt ervoor dat we afkoelen.

beschermende functie

Tenslotte heeft water in ons lichaam ook een beschermende functie. Het is overal in ons lichaam aanwezig tussen cellen en weefsel en beschermt ons daardoor tegen schokken.

Aanbeveling

Het is aanbevolen om dagelijks min. 1.5liter water per dag (plat of bruisend) te drinken. Met heel erg warm weer, intensief sporten,... mag dit gerust meer zijn.

 

Afwisseling met light of zero frisdrank is toegestaan, maar niet meer dan 0.5liter per dag en niet ter vervanging van de hoeveelheid water. Ook koffie en thee zijn toegelaten, liefst zonder suiker, en ook weer niet ter vervanging van puur water.

 

Heb je het moeilijk om voldoende water te drinken? Neem dan water met een smaakje van citroen, munt, limoen, framboos,... (zonder suiker) . Tegenwoordig kan je deze ook kant- en klaar in de supermarkt kopen. Je kan ze ook zelf maken met verschillende soorten fruit groenten en kruiden. Ik heb er deze week al eentje gemaakt met citroen, komkommer en granaatappel.

 

SANTÉ!