Kerst- en nieuwjaar: gezond tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn voor velen een moeilijke periode om de gezonde voedings- en leefstijlgewoontes aan te houden. Daarom sta ik jullie graag bij met enkele tips en adviezen, om deze periode zonder al te veel kleerscheuren te overbruggen.

 

De feestdagen zijn een moeilijke periode voor wie wat op zijn voeding wil letten. De verleidingen lonken namelijk om iedere hoek. En  het is toch maar 1 keer per jaar kerst en nieuwjaar!


Hoe kan je genieten van de feestdagen en toch wat rekening houden met je voeding? Ik heb voor jullie wat tips opgesomd.


Eerst en vooral probeer de dagen die overvol zitten met eten, niet te compenseren. Daarmee bedoel ik, ga de dag voor of na kerstdag of nieuwjaar niet minder eten omdat je je hebt laten gaan op die dagen. Probeer tussen het feesten door je gewoon en gezond patroon aan te houden.


Probeer voorbereid naar een feest te vertrekken. Vast dus niet van ‘s middags tot ’s avonds omdat je weet dat je ‘s avonds moet gaan eten. Eet liever nog een tas soep of een boterham met mager beleg voor je vertrekt. Zo heb je geen reuzehonger wanneer je toekomt en ga je je minder vullen met hapjes.


Indien het feest bij jezelf doorgaat kan je zelf een gezond feestmenu opstellen zonder dat de gasten dit merken. Bv. dipsausjes met groentjes of volkoren crackers als aperitief, een magere soep als voorgerecht, een stuk vlees of vis met veel groenten als hoofdgerecht en een dessertje met wat fruit of yoghurt.


Wanneer je zelf niet kan kiezen wat je gaat eten, probeer dan toch gezonde keuzes te maken en matig te zijn. Bv. kies voor groentjes bij het aperitief wanneer dat een mogelijkheid is en laat gezouten noten en chips staan. Probeer tijdens het hoofdgerecht de bordverdeling te respecteren: kies voor ½ groenten, ¼ aardappelen of dergelijke en ¼ vlees of vis. Houd het bij 1 bord. Beperk je tot 1 stuk dessert.


Wees matig met alcohol. Alcohol hoort er voor vele mensen bij, maar zijn onnodige extra calorieën. Probeer je te beperken tot 1 aperitief, 1 glaasje wit bij het voorgerecht en 1 glaasje rood bij het hoofdgerecht.


Tenslotte, vergeet vooral niet te genieten van het warme gezelschap tijdens deze dagen. En neem na de feestdagen de draad terug op en werk aan je gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging.

 

 

Ik wens jullie alvast een prettig eindejaar en een healthy 2018!

 

Groeten

Emma Dequeker

contactformulier

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.