Week van de diëtist 2020: De eerste 1000 dagen.

(W)eten voor twee

Jaarlijks wordt in Maart de week van de diëtist georganiseerd. Dit jaar gaat deze week door van 16 tot 22 Maart. Dit is een week waar we ons beroep "diëtist" extra in de kijker zetten.  Jaarlijks wordt ook een ander thema in de verf gezet. Dit jaar werd gekozen voor de eerste 1000 dagen.  Hiermee wordt bedoelt: 9 maanden zwangerschap, het eerste levensjaar (365 dagen) en het tweede levensjaar (365 dagen). Ik geef je hieronder wat extra uitleg over de meerwaarde die we als diëtist kunnen betekenen tijdens deze periode, want voeding speelt er ongetwijfeld een belangrijke rol. Het is de basis voor de verdere ontwikkeling en gezondheid. 

De preconceptie

De preconceptie, is de periode voor de vrouw zwanger wordt. Ook tijdens deze periode is gezonde voeding van belang. Niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man.  Zowel voor man en vrouw heeft een gezonde en evenwichtige voeding en een gezond gewicht een positieve invloed op de vruchtbaarheid. 

Een gezond gewicht tijdens deze fase, is een goede voorbode voor een goed verloop van de zwangerschap en bevalling. 

Voeding tijdens de zwangerschap

Voedings- en leefstijladvies tijdens de zwangerschap, kan overmatige gewichtstoename voorkomen. Een gezond gewicht is dan weer possitief voor de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder.

Als diëtist helpen we jullie met adviezen rond gezonde voeding, zodat jij en je baby van alle nutriënten voldoende binnen krijgen . Naast advies rond gezonde voeding, helpen we je ook graag met info rond specifieke klachten zoals ochtendmisselijkheid, zwangerschapsdiabetes, ... .

Voeding tijdens de eerste twee levensjaren

Tijdens de eerste levensjaren ( en ook daarna) is een gezonde en gevarieerde voeding van groot belang voor je kind. Dit omdat we tijdens de eerste levensjaren veel groeien en veranderingen ondergaan. Voeding klimt op van melk naar papjes en uiteindelijk vaste voeding. Als diëtist helpen we jullie bij het samenstellen van een gezond en gevarieerd voedingspatroon voor je kind. 

 

Belangrijk is dat we dit zoveel mogelijk multidisciplinair kunnen doen (samen met de arts, gynaecoloog, vroedvrouw, ...) want samen staan we sterk. 

 

Zo zie je maar, dat wij als diëtist veel meer doen dan mensen met overgewicht helpen.

Meer info?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.