Week van de diëtist 2021: Ondervoeding, zwaar onderschat

Het is weer zover, deze week, van 15 tot 21 Maart, zetten wij de uitgestrektheid van ons beroep extra in de kijker.  Dit doen we omdat we ondervinden dat mensen nog steeds een drempel hebben om bij ons op bezoek te komen. Jaarlijks wordt er ook met een specifiek thema gewerkt. Het thema van dit jaar is "Ondervoeding: zwaar onderschat". Hiermee wordt aangekaart dat ondervoeding en malnutritie heel vaak voorkomen, en vaak onderschat worden. Een goede voedingstoestand is optimaal voor de preventie en genezing van bepaalde ziektes. De diëtist is dus meer dan enkel een coach bij vermageren!

Ik geef jullie hierbij dan ook graag wat extra informatie over ondervoeding en malnutritie. 

Heb je nog vragen over dit thema? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Wat is ondervoeding?

Ondervoeding is een verminderde inname of opname van voedingsstoffen die kan lijden tot een veranderde lichaamssamenstelling. Dit zorgt voor een mindere fysieke en mentale prestatie en een minder optimale genezing bij ziekte.

 

Ondervoeding is dus veel meer dan enkel een laag lichaamsgewicht, ook de inname, ziekte, eetlust, mobiliteit,... spelen een rol.

 

!! Ondervoeding kan ook voorkomen bij een gezond gewicht of overgewicht !!

Niet iedereen die ondervoed is heeft een te laag lichaamsgewicht, en niet iedereen met een te laag lichaamsgewicht is ondervoed!

Oorzaken van ondervoeding

Ondervoeding kan door verschillende zaken of ziektes in de hand gewerkt worden. Enkele voorbeelden zijn:  kauw- en slikproblemen, chronische ziektes (bv. COPD), kanker, nierlijden, voedselintoleranties en overgevoeligheden (te eenzijdig eetpatroon), armoede, eetstoornissen, ... .

Gevolgen van ondervoeding

Een verminderde voedingstoestand, malnutritie of ondervoeding, kan verschillende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan mogelijk de immuniteit ervan dalen, kan er een verhoogd risico zijn op infecties, kan er een vertraagde genezing of herstel optreden, de levenskwaliteit gaat dalen, ... . 

Ook in de zelfstandige praktijk kan ik je bijstaan met tips en adviezen i.k.v. het verrijken van maaltijden, om onze voedingstoestand op peil te houden. Heb je het zelf moeilijk om je gewicht op peil te houden? Heb je een verminderde eetlust? ben je de laatste tijd veel gewicht verloren? Heb je kauw- en slikproblemen waardoor je een ernstig verminderde inname hebt? 

 

Kom langs en samen gaan we op zoek, om je voeding op een haalbare manier te verrijken. 

Contact

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.