Bruin brood

Deze namiddag heb ik brood gebakken! Ik ben zot van vers brood! Eerst de handen helemaal vuil maken door het deeg te mengen en te kneden en daarna vult het de keuken met een zalige geur! Alleen maar voordelen dus.  En dan moet het leuktse moment nog komen... het proeven!

 

Ik raad iedereen aan om het eens te proberen. 

Onderstaand recept helpt je op weg.

Ingrediënten

  • 400g bruine bloem (voor brood, maar geen kant- en klare mix)
  • 350g witte bloem
  • 450 ml water
  • 15g gist
  • 10g margarine
  • 15g zout

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem in een mengkom.
  2. Meng het water met de gist.
  3. Maak een kuiltje in de bloem en giet het water erin.
  4. Verdeel het zout aan de rond van de bloem. (Zorg ervoor dat het niet rechtstreeks in contact komt met de gist, want dan vernietigd het de gistwerking.)
  5. Meng alles goed en meng er op het einde ook de margarine onder.
  6. Kneed 15 à 20 min. tot een mooie bol deeg. (Als het goed aan elkaar vast kleeft mag je het op je met bloem bestoven werkblad kneden.)
  7. Laat 5 min. rusten en kneed nog eens door.
  8. Bestuif de kom met bloem en laat 15 min. rijzen op een droge en warme plaats met een natte handdoek erover.
  9. Kneed door en laat dan nogmaals door, bol het mooi op en plaats op de bakplaat.
  10. Maak er enkele kleine insnijdingen in vanboven.
  11. Laat nog eens 40 min. rijzen op een droge plaats met een vochtige handdoek erover.
  12. Verwarm de oven voor op 220°C.
  13. Bak 30 min.  en verlaag dan de oven naar 180°C en bak nog eens 15 min.
  14. Haal uit de oven. om te weten of het klaar is klop je even op de onderkant. Als het hol klinkt is het klaar!

SMAKELIJK!


Reactie schrijven

Commentaren: 0