· 

Volkoren rozijnenbrood

Door de Corona-maatregelen zijn we allemaal wat vaker thuis, en hebben we meer tijd. Tijd die we graag nuttig proberen in te vullen, daarom ben ik vorige week aan het bakken geslagen, en hoop ik jullie nu te inspireren om dat ook te doen.

 

Mijn resultaat kan ik hier alvast met jullie delen. Het werd volkoren rozijnenbrood.

De volkoren bloem zorgt voor een goed vullend brood. Dit omdat volkoren bloem meer vezels bevat dan witte bloem. Heb je bijvoorbeeld zelf al gemerkt dat je van wit brood meer kan eten dan bruin brood? Dit is dus de reden. 

De rozijnen* geven een zoete toets. Het is eens iets anders dan gewoon brood.

 

Probeer het gerust even zelf, maar neem wel je tijd! 

*= Rozijnen, zijn gedroogd fruit. 1 rozijn bevat evenveel suiker als de druif waarvan hij gemaakt is, maar minder water (vocht). Let dus op wanneer je rozijnen op zich eet. Want we eten er dan vaak meer dan dat we druiven zouden eten, en hebben dus een grotere portie suiker binnnen.

Ingrediënten

  • 125g rozijnen
  • 350g volkoren bloem
  • 150g witte (patisserie) bloem
  • 8g zout
  • 300ml lauwwarm water
  • 7g droge gist
  • 20g margarine
  • 2 koffielepels suiker 
  • snuifje kaneel

Bereidingswijze

  1. Laat de rozijnen +/- 15 min. wellen  in koud water.
  2. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  3. Strooi het zout aan de zijkant van het kuiltje. (zodat het niet rechtstreeks in contact komt met de gist).
  4. Stooi de suiker, kaneel en gist in het kuiltje en voeg de meerderheid van het water toe. 
  5. Voeg langzaam (met in hand) de bloem naar het midden in het kuiltje. 
  6. Kneed +/-10 min tot een homogeen deeg. 
  7. Kneed hierbij nog de margarine door het deeg. 
  8. En als laatste de rozijnen.
  9. Doe het deeg in een kom en dek af met een natte handdoek. 
  10. Laat 1 uur rijzen op een tochtvrije plek (ik zette de oven op 45°C.)
  11. Als je het deeg in een vorm wenst: vet de vorm in en bestuif met bloem. 
  12. Kneed het gerezen deeg even kort door en lag het in de vorm. 
  13. Bedek opnieuw met de natte handdoek en laat nog eens 1 uur rijzen. 
  14. Verwarm de oven voor op 200°C.
  15. Bak het brood +/- 45 min. in de voorverwarmde oven. 
  16. Laat afkoelen.

SMAKELIJK!

 

Tip: Je weet dat het brood goed gebakken is als het hol klinkt als je erop klopt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0