Ovenbaked loempia

Homemade is zoveel leuker en lekkerder! Onder dat motto, maakte ik deze week zelf loempia's.

 

Ik vulde ze vol met groentjes en een beetje kip. Ze werden daarinboven in de oven gebakken, waardoor ze veel lichter en oprechter van smaak zijn, dan wanneer je loempia's in de frituur zou bakken. Natuurlijk bevatten ze dan ook minder vet en zijn ze dus gezonder!

 

Lekker als aperitiefhapje of hoofdgerecht, met zelfgemaakte zoetzure saus! 

 

Veel plezier met het receptje!

Ingrediënten

  • 2 wortelen
  • 1 courgette
  • 2 paprika's
  • 300g sojascheuten
  • Gember (naar smaak)
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes look
  • Sojasaus
  • Sesamolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel ketchup
  • 500g kipfilet
  • 1 eetlepel honing
  • 1 blikje ananas op sap
  • +/- 12 vellen brickdeeg
  • Arachideolie
  • 2 chilipepers
  • 1/2 limoen
  • 1 eetlepel rijstazijn 
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 eigeel

Bereidingswijze

  1. Snijd de wortels, paprika's en courgette in fijne reepjes (Julienne).
  2. Reinig de lookteentjes en snipper de ui fijn. 
  3. Stoof de reepjes groenten met de sojascheuten aan, in 1 eetlepel arachideolie. 
  4. Doe er een scheutje sesamolie en sojasaus over en rasp er 1 cm gember bij.
  5. Laat de groenten goed uitlekken in een vergiet.
  6. Snijd de kip in fijne reepjes. 
  7. Doe opnieuw 1 eetlepel arachideolie in een pan en doe hierbij een geplet teentje look. 
  8. Doe hierbij de kip.
  9. Voeg 1 eetlepel honing en een scheutje sojasaus toe en laat even bakken.
  10. Voeg 1 fijngesneden chilipeper en sap van 1/2 limoen toe.
  11. Neem een steelpan en verwarm een een eetlepel olie in.
  12. Stoof hierin kort een fijngesneden teentje look en een sjalotje.
  13. Voeg 1 chilipepertje en rasp er 1 cm gember bij.
  14. Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree toe en laat even meestoven.
  15. Doe er 1 eetlepel ketchup, 1 eetlepel rijstazijn, ananassap, 1 eetlepel sesamolie en 2 eetlepels zoete chilisaus bij. 
  16. Doe er als laatste een klein scheutje water bij en laat inkoken.
  17. Meng een eigeel met een scheutje water.
  18. Neem een vel brickdeeg, leg er wat groentjes op (goed uitgelekt, anders gaat het deeg scheuren) en wat kipreepjes, bestrijk de randen met eigeel en vouw op zoals in de onderstaande afbeelding weergegeven.
  19. Bak +/- 15 min. op 180°C in de oven (tot ze goudbruin zijn).
  20. Serveer met de zelfgemaakte zoetzure saus.

loempia-vouwen - Kuukskes

TIP: Leg de gemaakte loempia's op bakpapier, zodat ze niet aan een bord, of andere ondergrond kleven.

 

SMAKELIJK!

Reactie schrijven

Commentaren: 0