Rijsttaart

Als we het hebben over klassiekers onder de taarten, dan kan deze wel tellen! De rijsttaart. Maar kunnen we die ook op een gezonde manier maken? 

 

Ik heb alvast goed nieuws! Dat kan! 

 

Als eerste gaan we de dessertrijst vervangen door volkoren, volwaardige of zilvervliesrijst. Deze bevat namelijk meer vezels. (4.4 g/100 g vs. 1.5 g/100 g ).  Vezels zorgen voor een voldoende vullend gevoel en, dat suiker minder snel opgenomen wordt. 

 

Vervolgens kiezen we voor kruimeldeeg i.p.v. bladerdeeg. Dit omdat kruimeldeeg meestal veel minder vet bevat dan bladerdeeg. Er zijn wel sterke onderlinge verschillen tussen merken. gemiddeld bevat bladerdeeg +/- 50 g vet, terwijl dat bij kruimeldeeg +/- 25 g vet is en dus de helft. Maar nogmaals, er zijn sterke onderlinge verschillen tussen de merken.

 

Tenslotte kiezen we ter vervanging van suiker voor een zoetstof. Deze brengen weinig tot geen energie aan in vergelijking met suiker, maar geven wel een zoete smaak. Kies voor een zoetstof die jezelf bevalt. Tegenwoordig zijn er veel merken op de markt. Kies wel voor eentje die je mag verhitten (staat op de verpakking) en let op de verhouding t.o.v. suiker in het recept (staat eveneens op de verpakking.).

 

Met deze 3 aanpassingen maken we deze klassieker toch iets gezonder. Maar vergeet vooral niet, met mate te genieten.

Ingrediënten

  • 1 rol kruimeldeeg
  • 65 g volkoren rijst
  • Zoetstof ter vervanging van 80g suiker
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje
  • 750 ml melk

Bereidingswijze

  1.  Breng de meerderheid van de melk aan de kook met de rijst.
  2. Snijd de vanillestok overlangs in 2, verwijder de zaadjes, en voeg de zaadjes en het stokje bij de melk.
  3. Houd nog 150 ml over en los hierin het vanillepuddingpoeder op.
  4. Laat inkoken, tot de rijst bijna gaar is. 
  5. Voeg dan de zoetstof, en het opgelost vanillepuddingpoeder toe. 
  6. Laat even doorkoken en hal dan van het vuur. 
  7. Verwijder het vanillestokje.
  8. Splits het ei en meng het eigeel onder de rijstpap. 
  9. Laat de rijstpap afkoelen. (In de koelkast).
  10. Klop het eiwit op. 
  11. Rol  het vel kruimeldeeg open en bedek er de ovenschaal mee. Verwijder het overtollige deeg. 
  12. Verwarm de oven voor op 180°C.
  13. Wanneer de rijstpap is afgekoeld, spatel je er het opgeklopt eiwit voorzichtig onder. 
  14. Breng de rijstpap in de taartbodem. 
  15. Bak de taart +/- 45 min. goudbruin in de voorverwarmde oven.
  16. Laat afkoelen en serveer.

SMAKELIJK!

Reactie schrijven

Commentaren: 0