Kerstbuche met sinaasappel

We kennen het allemaal, na een lang en uitgebreid kerstmenu volgt de kerstbuche. Vaak heel zwaar, en achteraf hebben we een overvol gevoel.

Daarom heb ik voor een alternatief gezorgd. Een kerstbuche die licht, luchtig, fris en "gezonder" is dan de klassieke versie.

 

De luchtigheid is vooral afkomstig van opgeklopt eiwit. dit zowel in de koek als in de vulling. 

De frisheid komt dan weer van de zeste van sinaasappel die verwerkt wordt in de chocoladevulling. 

 

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ik kon er alvast mijn familie mee bekoren! (en ik moet toegeven, dat dat best een kritisch publiek is ;) ).

 

Ps: ook de tiramisukerstbuche is ideaal met de feestdagen!

 

Ook buiten de feestdagen is dit een gezonder en feestelijk dessert, die zowel in de winter als zomer kan. 

Wil je wat variatie? Kies dan eens voor zeste van citroen of limoen of verwerk wat rode vruchten (vers op diepvries) in de vulling.

 

Veel bakplezier en vooral GENIET van fijne feestdagen!

 

 

Ingrediënten

Voor de opgerolde koek: 

  • 6 eiwitten
  • 80g honing
  • 80g Luikse siroop (zonder toegevoegd suiker)
  • Zoetstof ter vervanging van 150g suiker*
  • 2 eetlepels volkoren meel
  • 60g amandelpoeder
  • 2 eetlepels koffie
  • 1 handje amandelschilfers

Voor de chocoladevulling: 

  • 150g magere verse kaas (bv. philadelphia light)
  • 1 eetlepel zoetstof
  • 150g pure chocolade 
  • Zeste van sinaasappel (naar smaak)
  • 1 eiwit

Voor de vanillevulling: 

  • 150g ricottakaas
  • 1 vanillestokjes
  • 1 zakje vanillezoetstof (of 1 theelepel vanille-aroma)
  • 1 eetlepel zoetstof (enkel indien je het niet zoet genoeg vindt)

Afwerking:

  • Pure chocolade

* ik gebruik Züsto, dit is een zoetstof die je in gelijke hoeveelheden als suiker kan gebruiken (bij andere zoetstoffen is dat vaak 1/10 of 1/2 t.o.v. de hoeveelheid suiker. Deze verhouding vind je altijd terug op de verpakking. 

Züsto kan je vinden bij Colruyt en Aveve of online bestellen.

Bereidingswijze

De opgerolde koek: 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Klop de eiwitten op. 
  3. Meng er voorzichtig, tijdens het opkloppen, de honing, Luikse siroop en zoetstof onder. 
  4. Wanneer het eiwit volledig is opgeklopt, spatel je er voorzichtig de volkoren bloem, het amandelmeel en de koffie door.
  5. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  6. Bedek het bakpapier met het deeg en spreid gelijkmatig open. 
  7. Strooi er een handje amandelschilfers over uit.
  8. Bak een 10- tal minuten op 180°C en verlaag daarna de temperatuur tot 140°C en bak nog eens 20 min. 
  9. Haal uit de oven en haal van de bakplaat en laat afkoelen.

Chocoladevulling: 

  1. Smelt de chocolade.
  2. Meng de magere verse kaas met de gesmolten chocolade en de zoetstof. 
  3. Voeg zeste van sinaasappel toe naar smaak.
  4. Klop 1 eiwit op en meng er voorzichtig onder.

Vanillevulling:

  1. Verwijder de zaadjes uit een vanillestokje.
  2. Meng de ricotta met de zaadjes uit het vanillestokje en een zakje zoetstof met vanille.
  3. Voeg naar smaak nog extra zoetstof toe indien gewenst.

Samenstelling en afwerking: 

  1. Bestrijk de binnenkant van de opgerolde koek met de chocoladevulling. 
  2. Verdeel gelijkmatig over de koek.
  3. Laat +/- 20 min. opstijven in de koelkast.
  4. Verdeel gelijkmatig de vanillevulling over de chocoladevulling.
  5. Rol de koek voorzichtig op.
  6. Smelt de chocolade en sprenkel voorzichtig ter afwerking over de opgerolde koek.

GENIET ervan!

Fijne feestdagen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0