Tijd om nog eens brood te bakken.
Ik eet dan ook heel graag brood! Wat je ook overal mag horen, brood is perfect gezond! (als je net zoals met andere voedingsmiddelen niet overdrijft, voldoende varieert en luistert naar je honger- en verzadigingsgevoel).
Meestal koop ik brood gewoon bij de bakker, ik varieer heel veel in het soort brood, maar ik merk wel dat ik niet overal fan ben van het volkoren brood. Ik vind het vaak droog, en meestal doe ik wel enkele dagen met een brood. Daarom ging ik zelf aan de slag en dit volkoren brood is het resultaat.
Eerder kan je ook al een recept voor een volkoren rozijnenbrood en bruin brood vinden.
Ingrediënten
Voor 1 groot brood:
- 500g volkoren meel
- 125g tarwebloem
- 9g gist
- 30g bak- en braadmargarine (bv. Becel bakken en braden)
- 10g zout
- 400g lauw water
Bereidingswijze
- Los de gist op in het lauwe water.
- Meng beide soorten bloem.
- Maak een kuiltje in het midden en giet hierin een beetje van het water met gist.
- Begin met mengen en voeg beetje bij beetje de rest van het water en de margarine toe.
- Voeg nu het zout toe aan je deegbal.
- Kneed het deeg een 15-tal minuten.
- Plaat het deeg in een deegkom, bedek met een natte handdoek en laat 40 minuten rijzen in een lauwe oven (+/-50°C).
- Druk het deeg plat en kneed nog een 2-tal minuten.
- Maak er een mooi balletje van, lek op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog eens 40 minuten rijzen.
- Bestrijk de bovenkant met water en strooi er wat bloem over.
- Maak indien gewenst een tekening in het deeg.
- Bak het brood in een voorverwarmde oven op 220°C, een 45-tal minuten.
- Controleer even of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen. klinkt het hol? dan is je brood klaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
SMAKELIJK!
Reactie schrijven