Gezonde recepten

Op regelmatige tijdstippen verschijnt er een receptje op mijn Instagrampagina @dietiste_veurne_nieuwpoort. Deze recepten kan je ook hier terugvinden.

 

Reageer op het bericht bij vragen, of met een foto van je eigen versie!

Kersttaartjes

Het jaar is weer voorbij gevlogen en daar zijn de feestdagen weer.

Ben je nog last minute op zoek naar inspiratie voor je Kerst- of Nieuwjaarsdessert? Dan zijn deze kersttaartjes misschien wel iets voor jou. 

 

Ik moet toegeven dat ik oorspronkelijk voor een traditionele kerstbuche ging zoals ik deze al enkele jaren post, zoals de Tiramisu kerstbuche of kerstbuche met sinaasappel. Maar dat plan viel in het water, en dan maakte ik er kerstaartjes van. 

 

Dus veel succes! ;)

 

P.S.: Je kan deze taartjes ook voor een andere gelegenheid dan voor kerst maken hé.

meer lezen 0 Berichten

Volkoren brood

Tijd om nog eens brood te bakken.

 

Ik eet dan ook heel graag brood! Wat je ook overal mag horen, brood is perfect gezond! (als je net zoals met andere voedingsmiddelen niet overdrijft, voldoende varieert en luistert naar je honger- en verzadigingsgevoel).

 

Meestal koop ik brood gewoon bij de bakker, ik varieer heel veel in het soort brood, maar ik merk wel dat ik niet overal fan ben van het volkoren brood. Ik vind het vaak droog, en meestal doe ik wel enkele dagen met een brood. Daarom ging ik zelf aan de slag en dit volkoren brood is het resultaat. 

 

Eerder kan je ook al een recept voor een volkoren rozijnenbrood en bruin brood vinden. 

meer lezen 0 Berichten

Speculaascake

Vandaag ben ik nog eens aan het bakken geslagen, want dat was al even geleden. Ik koos voor een healthy speculaascake. Gemaakt met speculoos en speculaaskruiden. 

 

Zijn jullie net als mij een enorme fan van speculoos? Ik ontdekte een aantal jaren geleden volkoren speculoos. Bijvoorbeeld de Lotus 6- granen speculoos of Vermeiren volkoren. Ik vind deze nog lekkerder en voller van smaak. Sindsdien gebruik ik deze heel vaak, als topping op bijvoorbeeld vanillepudding, ter vervanging van boudoir in een healthy tiramisu,... . Ze zijn ook heel lekker en vullend als tussendoortje, doordat ze een hoog vezelgehalte hebben. Deze keer probeerde ik iets nieuws, ik gebruikte ze als smaakmaker in een cake. 

 

Zijn jullie benieuwd? Of zelf een leuk idee met speculoos? Laat het mij gerust weten! 

Hieronder vind je alvast mijn receptje. 

meer lezen 0 Berichten

Pittige parelcouscous met falafel

Ik stond deze week in de winkel voor het rek met vleesvervangers. Zelf heb ik er nog niet vaak mee gewerkt, en daarom wou ik er wel eens mee aan de slag gaan. Ik koos voor falafel balletjes. Wil je een goede vleesvervanger kiezen? Houd dan rekening met de volgende criteria: 

  • <10g vet/100g
  • <5g verzadigd vet/100g
  • >10g eiwit/100g
  • <1.5g zout/100g

Ik combineerde de falafel met een pittige couscous. Ik koos hier voor parelcouscous, niet volkoren, maar wel gecombineerd met heel veel groenten. maar je kan even goed kiezen voor een volkoren couscous of volwaardige rijst. De couscous combineerde ik met zuiderse groenten en ik maakte er een pittig en kruidig geheel van door te werken met komijn, kurkuma, paprikapoeder en cayennepeper. 

 

Veel kookplezier!

 

PS: Geen fan van vegetarisch? kies dan voor gehakballetjes met de helft varkensgehakt en de helft filet américain. Kruid goed af en meng met een ajuintje.

meer lezen 2 Berichten

Pasta met champignons en groene asperges

Snel en gezond? Dan zit je goed met deze pasta!

Groentjes snijden, aanstoven, kruiden, afwerken met room en klaar. Zo simpel kan gezond koken zijn! Je hoeft het niet altijd te ver te zoeken, neem enkele groenten (varieer voldoende) en maak er een lekkere pasta mee. 

 

Kies voor volkoren pasta, deze bevat meer vezels, waardoor we er langer mee gevuld zullen zijn. 

 

Ik werkte deze pasta af met wat parmaham, maar je kan even goed kiezen voor wat Parmezaanse kaas, mozzarella, burrata, pancetta,... .

 

Veel plezier met het receptje! 

 

P.S. Deel gerust jullie mening in de reacties hieronder, of deel een foto op instagram @dietiste

meer lezen 0 Berichten

Crumble met nectarines

Tijdens een mindere zomerweek toch de zomer in je bord toveren? Dan heb ik hier het ideale receptje. 

 

Vorige week was ik erg enthousiast in de winkel, er is namelijk weer een ruime keuze aan zomerfruit ter beschikking: aardbeien, frambozen, meloen, nectarines,... . En dat fruit ging vlot in mijn winkelkar. Iets meer dan een week later heb ik enkele nectarines die aan het zacht worden zijn. Ideaal voor een crumble, als dessert of ontbijt. 

 

Heb jij net als mij iets te enthousiast fruit in huis gehaald en wordt het niet opgegeten? Heel wat soorten fruit lenen zich goed voor een crumble! Dus varieer gerust met jouw het fruit in dit recept. 

 

Neem je dit als ontbijt? Combineer eventueel met magere yoghurt of platte kaas. 

 

De nectarines kan je gerust vervangen door een ander stuk zomerfruit! 

meer lezen 2 Berichten

Perenpunch met gember en vanille

Februari is de maand van Tournée Minérale. Ondertussen zijn we al over halfweg. Goed bezig dus!

Hebben jullie nog steeds voldoende inspiratie voor alcoholvrije en gezonde alternatieven? 

 

Ik ging alvast experimenteren. En ik deel het resultaat heel graag met jullie. Het werd een punch met de zachte  en zoete smaak van peer, de pittige smaak van gember en een toets vanille. 

 

Succes met de laatste week en een half!

meer lezen 1 Berichten

Quiche met groene kool en camembert

Koud buiten? Tijd voor een gezond winters gerechtje waar we ons kunnen aan opwarmen. Ik koos vandaag dan ook voor een winterse quiche met een restje groene kool en camembert. 

 

Ik ben een enorme fan van kolen. In de winter staat dat dan ook vaak bij ons op de menu. Zowel spitskool, witte kool, groene kool, rode kool,... . Maar 1 kool is vaak wat te groot voor 1 warme maaltijd bij ons, en dan zitten we altijd met overschot en dat verdwijnt dat niet zomaar in de vuilnisbak, ik probeer altijd creatief te zijn met de restjes die ik in de koelkast vind. En dat was deze week niet anders. 

 

Het receptje van het resultaat vind je hieronder. Maar maak er gerust je eigen versie van met jou restjes! 

 

Welke combinaties probeerde jij al uit?

 

meer lezen 4 Berichten

Havermoutwafels

Ik ben al langer op zoek naar een goed recept voor havermoutwafels. Toen ik door de instagrampagina en website van het horecavirus scrolde, kwam ik dit receptje tegen. Een topper als je het mij vraagt. Daarom deel ik hun recept dan ook graag hier met jullie!

 

De havermoutwafeltjes kunnen als tussendoortje of snack gegeten worden, maar ook als ontbijt. Combineer ze dan bijvoorbeeld met magere yoghurt, vers fruit en een heerlijke tas ongezoete koffie of thee.

 

Havermout is een volkoren graanproduct, het is rijk aan vezels en zorgt voor een voldaan gevoel na het eten ervan.  Aan dit receptje wordt ook honing toegevoegd, dit is een natuurlijke suiker, maar opgelet, het blijft wel suiker. De hoeveelheid die hier wordt toegevoegd blijft echter beperkt, waardoor dit absoluut geen kwaad kan.

 

Voor mij is dit alvast een geslaagd receptje! Laat gerust weten, wat jullie ervan vinden!

meer lezen 0 Berichten

Kerstbuche met sinaasappel

We kennen het allemaal, na een lang en uitgebreid kerstmenu volgt de kerstbuche. Vaak heel zwaar, en achteraf hebben we een overvol gevoel.

Daarom heb ik voor een alternatief gezorgd. Een kerstbuche die licht, luchtig, fris en "gezonder" is dan de klassieke versie.

 

De luchtigheid is vooral afkomstig van opgeklopt eiwit. dit zowel in de koek als in de vulling. 

De frisheid komt dan weer van de zeste van sinaasappel die verwerkt wordt in de chocoladevulling. 

 

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ik kon er alvast mijn familie mee bekoren! (en ik moet toegeven, dat dat best een kritisch publiek is ;) ).

 

Ps: ook de tiramisukerstbuche is ideaal met de feestdagen!

 

Ook buiten de feestdagen is dit een gezonder en feestelijk dessert, die zowel in de winter als zomer kan. 

Wil je wat variatie? Kies dan eens voor zeste van citroen of limoen of verwerk wat rode vruchten (vers op diepvries) in de vulling.

 

Veel bakplezier en vooral GENIET van fijne feestdagen!

 

 

meer lezen 0 Berichten

Overnight chiapudding

Onder het motto "Variatie doet eten" maakte ik deze morgen een alternatief ontbijtje*. Het is zeer gemakkelijk klaar te maken en niet veel werk. De avond voordien voorbereiden en 's morgens uit de koelkast halen, afwerken en klaar om op te eten. Zo eenvoudig kan het zijn.

 

Een snel en gezond alternatief! 

 

Tevens gemakkelijk om "on the go" mee te nemen voor als het snel moet gaan 's morgens. 

Aanpasbaar aan het seizoen, door bv. van fruit te variëren. Wie heeft er bijvoorbeeld zin in een winterse variant met een gebakken appeltje met kaneel? Of liever peer en chocolade? Of banaan en  pindakaas? 

Laat je fantasie de vrije loop en laat me weten wat jouw favoriete combinatie is.

 

* Kan ook als tussendoortje gegeten worden.

meer lezen 1 Berichten

Crumblekoek met framboos

Deze koek stond al lang op mijn to do lijstje om eens te maken, en nu ik enkele dagjes thuis was, heb ik er eens werk van gemaakt. Deze is perfect als tussendoortje, zoet, fruitig, fris en voedzaam!

 

De frambozen in het gebak zorgen voor een friszure smaak en tevens fruitige smaak, waardoor het het geen te zoete koeken worden. 

Volkoren meel en havermout zorgen voor de voedzaamheid. Ze zijn beiden rijk aan vezels. Dit zal ervoor zorgen dat het een voldoende vullend tussendoortje is. 

 

PS: voor dit recept gebruikte ik diepvriesframbozen. Zonde om hier verse frambozen voor te gebruiken, en ze zijn momenteel ook erg duur.

meer lezen 2 Berichten

Quiche Lorraine

Vorige week, had ik een drukke week. Daarom ben ik vorig weekend bezig geweest met foodpreppen voor de drukke week.  Ik maakte onder andere deze gezonde versie van een quiche Lorainne. 

 

Je hebt het misschien gezien via mijn intagram story (@dietiste_veurne_nieuwpoort), legde ik jullie de verschillende stappen uit.  Zo merkte je ook dat het heel gemakkelijk is, en niet veel werk. 

 

Daarnaast kan je met quiches eindeloos variëren en kan je er de overschotjes uit de koelkast in kwijt! 

 

Wat is jou favoriete combinatie in een quiche?

meer lezen 0 Berichten

Tomatenchutney

We hadden nog een overvloed aan tomaten van eigen kweek in de koelkast, dus ging ik op zoek hoe ik deze het best kon verwerken. 

 

Je kan ze natuurlijk gewoon invriezen, maar ik wou er net iets meer mee doen. Ik koos voor een tomatenchutney! 

 

een chutney is een smaakmaker uit de Indiaanse en Pakistaanse keuken en wordt geserveerd als bijgerecht.

De meest gekende variant bij ons is een mangochutney, maar je kan dus mat alle soorten vruchten en kruiden een chutney maken. 

 

Deze van mij werd geserveerd bij een vleesgerecht. Maar het is een gezonde vervanger voor saus bij de maaltijd.

 

Veel succes!

meer lezen 2 Berichten

Volkoren peperkoek

Peperkoek, honingkoek, kruidenkoek, ontbijtkoek, "zoete"koeke of hoe jullie het dan ook mogen noemen.  Een echte klassieker als je het mij vraagt.

 

We weten allemaal hoe het eruit ziet en hoe het smaakt als we dit kant- en klaar in de winkel kopen. En als je kiest voor een variant zonder parelsuiker, een volkoren variant, of een soort met verminderd suikergehalte dan is dit zeker geen slecht keuze. Het is zelf erg voedzaam. 

 

Maar ik wou het er toch eens op wagen om zelf peperkoek te maken. En dit is het resultaat! Een kruidige soort "cake", die zowel bij het ontbijt kan gegeten worden als tussendoor. Zeker de moeite waard om te proberen! 

 

Benieuwd? Laat me zeker weten wat je ervan vond!

meer lezen 2 Berichten

Yoghurt ijsjes met framboos

Warme dagen op komst, tijd voor een verfrissend en tevens gezond 4-uurtje.

 

Ijsjes zijn vaak heel rijk aan suiker, en daarnaast bevatten ze ook nog eens veel vet.

 

Deze ijsjes bevatten veel minder suiker en vet en werken even verkoelend, ze zijn niet extreem zoet, maar wel voedzaam. En dus geschikt als een gezond tussendoortje. 

 

Daarnaast zijn ze ook nog eens heel gemakkelijk om te maken! Je hebt wel een goede portie geduld nodig om te wachten tijdens dat de ijsjes in de diepvries zitten ;).

 

De variant die ik maakte is met magere platte kaas, en framboos, maar je kan even goed kiezen voor een ander soort fruit. Veel variatie mogelijkheden dus!

 

Welke variant maak jij?

meer lezen 0 Berichten

Lasagne met kip en spinazie

Een ovenschotel, je kan er altijd mee scoren en eindeloos mee variëren, zodat er voor elk wat wils is.  ik maakte al eerder een 2 winterse varianten met pompoen (klik hier voor recept 1 en hier voor recept 2).

Dit keer koos ik ook voor een lasagne, maar met een totaal andere vulling! De vulling bestaat ui kip en een frisse spinazie met champignons en ricotta. 

 

Je kan er altijd je restjes in kwijt en is gemakkelijk om op voorhand te bereiden, zodat je het op drukkere momenten enkel nog in de oven moet steken. 

De bereiding daarentegen vraagt wel wat tijd. 

 

Ik moet toegeven, het is eerder winterse kost, maar dit is een frisse variant, die niet te zwaar is, en ook in de zomer kan smaken. 

 

Veel plezier met het receptje!

meer lezen 4 Berichten

Wortelgranola

Dit weekend heb ik mijn voorraad granola weer aangevuld, nu kan ik weer eventjes voort. Ik heb geen vast recept, dit keer probeerde ik iets nieuws, namelijk "wortelgranola". Ik las het eens in een boek en gaf er mijn eigen, hoe kan het ook anders "gezonde" touch aan.  Ik hoor jullie al denken, wortelen in granola? Ja hoor, een wortel is een redelijk zoete groente, perfect te verwerken in een zoet recept dus, denk maar aan een wortelcake

 

LET OP! ik voegde nog steeds een kleine hoeveelheid honing, agave- of ahornsiroop toe. De hoeveelheid per portie blijft wel beperkt, maar het blijft suiker, dus overdrijf hier niet mee.

 

Granola is in combinatie met yoghurt of melk en fruit, het perfecte ontbijt!  Maar hé die boterham is zeker niet slecht hoor! zorg voor voldoende variatie!

 

Benieuwd hoe dit smaakt? Probeer het zeker even uit en laat gerust weten wat je ervan vind!

meer lezen 0 Berichten

Koffie ijslolly's

Afkoeling nodig met het warme weer? Ik heb het ideale receptje voor alle "coffee lovers". Ik koos vandaag niet voor de klassieke ice coffee, maar voor koffie ijslolly's. De smaak van de gewoonlijke koffie, shot caffeïne, in een verkoelend jasje! 

 

Ze zijn heel eenvoudig te maken, en met weinig ingrediënten. Je moet er wel even een dagje op voorhand aan denken ;) zodat ze lang genoeg kunnen opstijven in de diepvries. 

 

Ik ben benieuwd of deze jullie ook kan bekoren? Ik heb alvast fans in huis!

meer lezen 0 Berichten

Hummus met volkoren grissini

Aperitief en hapjesavond onder vrienden, klinkt dat jullie bekend in de oren? Als jij op jouw beurt gastvrouw mag zijn, ga je dan op zoek naar lichte en gezonde alternatieven? Dan is deze hummus met volkoren grissini iets voor jou!

 

Deze avond heb ik vrienden op bezoek. En ik probeer dat altijd gezond aan te pakken zonder dat iemand iets merkt. Ik zet vaak wat groentjes met een gezonde dip op tafel, hartige popcorn, en ook deze hummus staat er regelmatig bij.  Ik probeer wel te variëren in smaak, zo voeg ik er soms curry, geroosterde paprika, wortelen, komkommer,... zo is het toch telkens wat anders! Deze keer heb ik gekozen voor de klassieke, maar wel goed gekruide hummus gecombineerd met volkoren grissinistokken. Als kan je deze evengoed serveren van wat rauwe worteltjes, komkommer of selder. 

 

Benieuwd of jouw gasten zullen merken dat je de gezonde toer op gaat ;) .

meer lezen 0 Berichten

Thaise groene curry met kip

Onder het motto, "het moet niet altijd traditioneel zijn", maakte ik deze Thaise groene curry. En weet je wat zo leuk is aan een curry? Je kan er eindeloos mee gaan variëren. De belangrijkste ingrediënten zijn kokosroom en currypasta, voor de groenten, vlees, vis of vervanging ben je helemaal vrij! 

 

Ik koos ervoor om te werken, mat wat er vandaag nog in de koelkast lag namelijk wortel, zoete puntpaprika, broccoli en kip. Maar dat had evengoed bloemkool, erwtjes, snijbonen en kikkererwten of linzen kunnen zijn. 

 

Let wel op met kokosmelk, heel vaak is het zeer vetrijk. Daarom kies ik voor een variant met <10g vet/100g. 

Een curry wordt traditioneel geserveerd met rijst. Kies bij voorkeur voor de volkoren variant, deze bevat meer vezels, waardoor het ons beter zal vullen. 

 

Hier thuis werd dit gerecht alvast warm onthaald! Benieuwd wat jullie reacties zijn!

meer lezen 0 Berichten

Bananenmilkshake

Hmmm! Een lekkere milkshake, dat kan smaken. Het is verfrissend en lekker, maar ken je het gevoel achteraf , de milkshake is zwaar en blijft op je maag liggen.  Met deze magere variant heb ik dat niet. Ideaal dus als een vullend tussendoortje, maar vet- en suikerarm! 

 

Deze gezonde versie van een bananenmilkshake, bevat geen toegevoegde suikers en ook geen ijs. Ik hoor jullie al denken hoe ik dan een milkshake maak? 

 

Het enige wat je nodig hebt is een banaan, magere melk en zoetstof  (naar smaak). 

 

Zo eenvoudig kan het zijn.  Aan de slag dus!

 

 

meer lezen 0 Berichten

Dip van geroosterde paprika met zadencracker

Ik ben zot van aperitieven, als er gasten komen. Ik vind het een heel gezellig moment. Maar ik hou het ook graag gezond. Daarom ga ik zelf vaak op zoek naar gezonde, vernieuwende en variërende alternatieven. 

 

Dit keer ging ik aan de slag met opgelegde geroosterde paprika. Hier maakte ik een dip van samen met wat pijnboompitten, kaas en kruiden. 

 

Daarnaast kan je het aperitiefmoment gezond houden door volgende zaken op tafel te zetten, en hier met mate van te genieten: groentjes, hartige popcorn, olijven,  ongezouten noten,  geroosterde kikkererwten, ... . 

 

Let op! beperk ook alcohol. 

 

Ik wens jullie alvast veel succes met dit receptje! 

Heb je vragen, laat mij dan zeker iets weten!

meer lezen 0 Berichten

"Healthy" chocolademousse

Ik hou van desserts en zoet, dat heb je waarschijnlijk al gemerkt aan de receptjes die ik met jullie deel. Ik ben dan ook constant op zoek naar gezondere alternatieven. 

 

Ik probeer daarnaast ook niet te overdrijven en ook van "gezondere" varianten met mate te genieten. Want dat vind ik erg belangrijk, dat we hiervan genieten.

 

Deze chocomousse is op basis van zwarte chocolade.  Zwarte chocolade is de meest gezonde variant van chocolade omdat deze een bepaald gehalte aan flavanolen (antioxidanten) bevat, die bij inname van een bepaalde hoeveelheid een positief effect zou hebben op de elasticiteit van onze bloedvaten.  Daarnaast is chocolade ook rijk aan verzadigde (slechte) vetten, waardoor we er zeker niet mee moeten overdrijven. 

 

Daarnaast werk ik op basis van magere platte kaas en eiwit. 

 

Benieuwd naar het resultaat?

 

Hieronder wordt alvast even de voedingswaarde vergeleken met de "standaard" chocomousse, uit de supermarkt.

 

ENJOY!

meer lezen 0 Berichten

Bruchetta

Dit is voor mij, de zon op een broodje! Het doet me namelijk denken aan zonovergoten vakantiedagen. Het is een hapje die op vakantie zo goed als altijd op tafel komt. Het is heerlijk verfrissend op warme dagen ... zoals vandaag! We hoeven niet op vakantie te gaan, we kunnen ook het vakantiegevoel tot bij ons brengen!

 

Lang leve gezond genieten!

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

 

Nog enkele tips:

  • Werk met rijpe tomaten, deze geven de bruchetta zoveel meer smaak!
  • Werk met een goede olijfolie voor koude bereidingen: Extra Vierge olijfolie is een olie verkregen uit eerste persing van hoog kwalitatieve olijven.  Daarnaast is olijfolie rijk aan onverzadigde (goede) vetten en vitamine E.
  • Voeg smaakmakers en kruiden toe naar smaak: kies voor peper en zout, of vervang zout door een fijngesneden ansjovis. Voeg basilicum, look en sjalot toe naar smaak.
  • Kies voor bruin stokbrood om toastjes van te maken, het bevat meer vezels.

 

meer lezen 0 Berichten

Kaastaart met speculoosbodem

Cheesecake of kaastaart, ze bestaat in duizenden soorten, maten en smaken. Vandaag koos in voor een No- bake variant. Perfect voor wie geen oven heeft! Daarnaast koos ik voor een klassieke, en hoe kan het ook anders "gezondere" variant op basis van magere kaas. Dit zal ervoor zorgen dat de kaastaart minder vet aanbrengt, zonder aan smaak in te boeten. Wie wordt daar nu niet gelukkig van? 

 

Het oog wil natuurlijk ook wat, daarom werkte ik af met een aardbeiencoulis en verse aardbeien. 

Geen aardbeien in huis? werk met frambozen, blauwe bessen, braambessen,... . 

 

Tip: verwen vrienden en familie, door een stukje van deze taart voor hun deur te plaatsen. Ze zullen je dankbaar zijn en kunnen er weer even tegen tijdens deze periode!

 

Veel plezier met het receptje!

meer lezen 0 Berichten

Gevulde puntpaprika

Gevulde zoete puntpaprika's. Het is al even, dat ik met het idee rondloop om dit eens te maken, en vandaag ben ik erin geslaagd! 

 

Ik wou er een hippe variant op maken door ze niet gewoon met gehakt te vullen. Ik koos voor een vulling met volwaardige rijst en veel groenten. Ik verwerkt er ook filet américain en wat gemengd gehakt* in. Maar je kan er even goed een vegetarisch alternatief van maken!

 

* Ik maakte de combinatie van filet américain en gemengd gehakt, omdat filet américain op zich mager is maar redelijk droog. Gemengd gehakt is dan weer iets vetter, maar smueïger. Door beiden te combineren, wordt het niet te vettig, en toch ook niet droog.

 

Veel Kookplezier!

meer lezen 0 Berichten

Hartige taart met witloof, peer en feta

HARTIGE TAART, het is eens iets anders dan alle zoete klassiekers die we in ons hoofd hebben als we aan taart denken. 

Daarnaast loopt het witloofseizoen stilaan ten einde, en moeten we er dus nog even van profiteren om deze nog eens op tafel te zetten. 

 

De witloof geeft de taart de bittere smaak, die wordt gecompenseerd door het zoete van de peer.  Perfecte smaakcombinatie dus!

 

Daarnaast is een hartige taart, de ideale manier om de restjes groenten uit je koelkast op te gebruiken.  Je kan er dus eindeloos mee variëren, denk maar aan de quiches, die ik al eerder publiceerde. 

 

Veel kookplezier!

meer lezen 0 Berichten

Rijsttaart

Als we het hebben over klassiekers onder de taarten, dan kan deze wel tellen! De rijsttaart. Maar kunnen we die ook op een gezonde manier maken? 

 

Ik heb alvast goed nieuws! Dat kan! 

 

Als eerste gaan we de dessertrijst vervangen door volkoren, volwaardige of zilvervliesrijst. Deze bevat namelijk meer vezels. (4.4 g/100 g vs. 1.5 g/100 g ).  Vezels zorgen voor een voldoende vullend gevoel en, dat suiker minder snel opgenomen wordt. 

 

Vervolgens kiezen we voor kruimeldeeg i.p.v. bladerdeeg. Dit omdat kruimeldeeg meestal veel minder vet bevat dan bladerdeeg. Er zijn wel sterke onderlinge verschillen tussen merken. gemiddeld bevat bladerdeeg +/- 50 g vet, terwijl dat bij kruimeldeeg +/- 25 g vet is en dus de helft. Maar nogmaals, er zijn sterke onderlinge verschillen tussen de merken.

 

Tenslotte kiezen we ter vervanging van suiker voor een zoetstof. Deze brengen weinig tot geen energie aan in vergelijking met suiker, maar geven wel een zoete smaak. Kies voor een zoetstof die jezelf bevalt. Tegenwoordig zijn er veel merken op de markt. Kies wel voor eentje die je mag verhitten (staat op de verpakking) en let op de verhouding t.o.v. suiker in het recept (staat eveneens op de verpakking.).

 

Met deze 3 aanpassingen maken we deze klassieker toch iets gezonder. Maar vergeet vooral niet, met mate te genieten.

meer lezen 0 Berichten

Ovenbaked loempia

Homemade is zoveel leuker en lekkerder! Onder dat motto, maakte ik deze week zelf loempia's.

 

Ik vulde ze vol met groentjes en een beetje kip. Ze werden daarinboven in de oven gebakken, waardoor ze veel lichter en oprechter van smaak zijn, dan wanneer je loempia's in de frituur zou bakken. Natuurlijk bevatten ze dan ook minder vet en zijn ze dus gezonder!

 

Lekker als aperitiefhapje of hoofdgerecht, met zelfgemaakte zoetzure saus! 

 

Veel plezier met het receptje!

meer lezen 0 Berichten

Haverkoekjes

Blijf jij aan het werk tijdens deze dagen? Geen zin om uren tijd te verliezen aan een gezond tussendoortje? Dan heb ik voor jou het ideale receptje!

 

Deze droge haverkoekjes, zijn gezond, voldoende vullend , snel te bereiden en goed te bewaren. Ideaal tussendoortje voor de mensen in de zorg, supermarktmedewerkers,.... en alle andere mensen die aan het werk blijven, en nood hebben aan snelle en gezonde tussendoortjes!

 

Veel plezier met het receptje!

meer lezen 0 Berichten

Volkoren rozijnenbrood

Door de Corona-maatregelen zijn we allemaal wat vaker thuis, en hebben we meer tijd. Tijd die we graag nuttig proberen in te vullen, daarom ben ik vorige week aan het bakken geslagen, en hoop ik jullie nu te inspireren om dat ook te doen.

 

Mijn resultaat kan ik hier alvast met jullie delen. Het werd volkoren rozijnenbrood.

De volkoren bloem zorgt voor een goed vullend brood. Dit omdat volkoren bloem meer vezels bevat dan witte bloem. Heb je bijvoorbeeld zelf al gemerkt dat je van wit brood meer kan eten dan bruin brood? Dit is dus de reden. 

De rozijnen* geven een zoete toets. Het is eens iets anders dan gewoon brood.

 

Probeer het gerust even zelf, maar neem wel je tijd! 

meer lezen 0 Berichten

Appel- havermoutmuffins

Voor een infosessie op locatie, wou ik laten zien, dat gezond, ook lekker en eenvoudig kan zijn. En daarom vond ik deze muffins wel een goed idee. Het deeg maken duurt een 20-tal minuutjes en het bakken 30 minuten. Op nog geen uurtje heb je heerlijke en gezonde muffins in huis. 

 

Ze bevatten als hoofdingrediënt havermout, die veel vezels bevat en ervoor gaat zorgen dat het een vullend tussendoortje is. 

 

Daarnaast bevatten ze honing, speculoos en appel om ze wat zoet te maken. De honing is wel in beperkte mate aanwezig. Honing mag dan we van natuurlijke oorsprong zijn, het blijft wel suiker. Maar wanneer we de portie kunnen beperken, is dit geen probleem. 

 

Tenslotte is er wat binding nodig. Hiervoor gebruiken we melk en een eitje.  de havermout gaat de melk opnemen zodat we een eerder stevige muffin krijgen. 

 

Benieuwd? Probeer het zelf even uit en laat mij gerust weten, wat jij ervan denkt!

meer lezen 2 Berichten

Tomatensoep

Dit weekend maakte ik deze klassieker: Tomatensoep.

 

Wanneer je in het weekend soep maakt, kan je er vaak nog de hele week van eten., wanneer je hem voldoende koel bewaart. Je heb dus altijd iets gezond in huis voor de kleine of iets grotere honger. 

 

Soep helpt ons om aan onze dagelijkse portie van 300g groenten te komen. Je kan soep drinken bij je 2de broodmaaltijd, als tussendoortje of voor de warme maaltijd. Het is een gezond alternatief omdat het enkel groenten en vocht aanbrengt. 

 

Extra voordeel? Je kan eindeloos variëren tussen verschillende soorten soep en je kan het maken met overschotjes groenten uit de frigo die dreigen slecht te worden. 

 

Probeer het zelf maar! Veel succes!

meer lezen 0 Berichten

Havermoutpap met banaan en chocolade

Deze morgen had ik tijd om een havermoutpap te maken. Je hebt er de laatste tijd al verschillende varianten zien passeren, maar deze vind ik zelf een echte topper!

 

Ik maakte namelijk een combinatie van pure chocolade en banaan. Ik ben een zoete mondje, de banaan maakt het lekker zoet, terwijl de zwarte, bittere chocolade de smaken mooi in evenwicht brengt. 

 

Havermoutpap heeft me daarnaast een vol gevoel tot de middag! Probeer het zelf maar even. 

 

Ik moet wel toegeven, dat ik in het begin even moest wennen aan de smaak en textuur van havermoutpap, Maar nu ben ik helemaal verkocht!

 

meer lezen 0 Berichten

Wentelteefjes

Een klein brood is te klein, een groot brood is te groot en niemand thuis eet graag oud brood. Na enkele dagen heb je een aantal broodzakken liggen die slecht enkele uitgedroogde boterhammen bevatten. 

Herkenbaar? Dan heb ik hier voor jou een lekker en gezond ideetje met oud brood, waar het ganse gezin dol zal op zijn!

 

Deze wentelteefjes, verloren brood, gewonnen brood of hoe jij ze het liefst noemt. Zijn niet op de klassieke manier bereid of opgediend. Klassiek worden ze opgediend met donkerbruine suiker. Dit past natuurlijk niet binnen gezonde voeding, daarom voorzie ik een alternatief. Serveer ze met yoghurt, platte kaas met (vanille)zoetstof, fruit of fruitsalade, confituur met verminderd suiker of schilfers pure chocolade.  Kortom met alles wat zoet en gezond is. 

 

Veel succes! en laat gerust weten wat jij ervan gemaakt hebt!

meer lezen 0 Berichten

Havermoutpap met peer

Warm ontbijtje op een koude morgen. Deze morgen koos ik voor havermoutpap met peer en kaneel. Een lekker winterse combinatie op deze druilerige morgen.

 

Havermout is een graan boordevol vezels, waardoor we een gevuld gevoel hebben tot de middag. In combinatie met magere melk, zorgen we voor voldoende aanbreng van eiwitten met een beperkt vetgehalte, het fruit zorgt dan weer voor natuurlijke suikers in combinatie met vitaminen en mineralen. De afwerking van noten en zaden brengt gezonde ( onverzadigde) vetten aan. 

 

Kortom een gezond en evenwichtig ontbijt! 

 

meer lezen 0 Berichten

Gevulde portobello met zoete aardappelfrietjes

De winter vraagt om gezellige, warme avonden en gerechten die je snel in de oven kan schuiven. Dan is deze gevulde portobello ideaal!

Gemakkelijk op voorhand te bereiden en je kan variëren met de vulling. 

 

Gecombineerd met zoete aardappelfrietjes maken we het gerecht compleet.

 

Verrassende en nieuwe smaken voor velen onder ons!

 

Ben je benieuwd? Probeer het dan zelf even en laat mij zeker weten wat je ervan vond!

meer lezen 0 Berichten

Lasagne met spinazie, pompoen en feta

Het is herfst, dit betekent het seizoen van de pompoen. 

 

Met dit gerechtje probeer ik jullie dan ook te inspireren wat de mogelijkheden zijn met pompoen. 

 

Uiteraard kent iedereen pompoensoep, maar dit keer heb ik de pompoen verwerkt in een lasagne. Iets meer werk, maar zeker de moeite waard.

 

Veel succes en smakelijk!

meer lezen 0 Berichten

Havermoutpannenkoeken

Gezond en alternatief ontbijt. 

 

Deze morgen had ik geen zin in een gewone boterham met belg. Daarom heb ik havermoutpannenkoekjes gebakken. Het is eens iets anders als ontbijt! en ze bewaren wel 5 dagen in de koelkast. Dus je kan ze gerust in het weekend maken en er de hele week van genieten.

 

Om het gezond te houden combineer je ze best met yoghurt en fruit of confituur met verminderd suikergehalte. 

 

Wat denk jij? Volgende week pannenkoeken als ontbijt?

meer lezen 2 Berichten

Ontbijtmuffins

Vorig weekend ben ik met een aantal vriendinnen een weekendje naar Barcelona geweest. We moesten 's morgens vroeg vertrekken, en op de luchthaven vind je natuurlijk weinig gezonde alternatieven.

 

Dus heb ik zelf ontbijtmuffins voor ons gebakken! Zo ben je niet afhankelijk van wat ze in de shops op de luchthaven verkopen en heb je toch snel een gezond ontbijt. 

 

Je kan deze natuurlijk ook gewoon maken voor thuis, maar ze zijn zeer gemekkelijk on- the- go mee te nemen.

 

Zelf even uitproberen? 

meer lezen 0 Berichten

Havermoutpap met appel en kaneel

BREAKFAST TIME! 

 

Een koude en regenachtige morgen vraagt om een verwarmend ontbijt. Daarom heb ik gekozen om deze morgen havermoutpap te maken. ik combineerde de pap met gestoofde appeltjes met kaneel. 

 

Havermout is rijk aan vezels en zorgt voor een voldoende gevuld gevoel bij het ontbijt. 

De melk die we gaan gebruiken is dan weer een bron van eiwitten, die belangrijk zijn voor het onderhoud en het opbouwen van spieren.

We werken af met appel die gezonde en natuurlijke suikers bevat en veel vitaminen en mineralen. 

Amandelschilfers en pompoenpitjes vormen hier de finishing touch. Ze bevatten gezonde vetten, namelijk onverzadigde vetten.

 

Veel succes!

meer lezen 0 Berichten

Perentaart met speculoos

De herfst is deze week van start gegaan. Dit betekent dat het weer langzaam wat grijzer wordt. Meer tijd om te gaan experimenteren en dan vooral bakken in de keuken. 

 

Ik heb gewerkt met een seizoensproduct namelijk de peer. Je kan dit receptjes maken met verse peren (die goed rijp zijn), maar ik heb voor peren uit blik gekozen. Let er wel op als je peren uit blik gebruikt dat je de variant neemt op sap en niet op siroop, want deze bevatten natuurlijk meer suiker. 

Daarnaast moet je ze goed laten uitlekken zodat de taart niet te zacht of vochtig wordt.

 

Vervolgens heb ik gekozen om te werken met een kruimeldeeg in plaats van een bladerdeeg omdat kruimeldeeg minder vet is en dus ook minder Kilocalorieën zal bevatten dan bladerdeeg. Tenslotte koos ik voor volkoren speculoos en light room voor de vulling. Volkoren speculoos bevat meet vezels dan de gewone variant. Dit zorgt ervoor dat we goed gevuld gaan zijn met een stuk taart.  Light room bevat dan weer weinig vet. Daarom wordt er ook wat maïszetmeel gebruikt in de vulling, voor de binding.

 

Veel herfstig bakplezier.

meer lezen 0 Berichten

Volkoren pasta met geitenkaas

Snelle en vegetarische pasta! 

 

Dit gerechtje is iets wat ik snel gemaakt heb op een avond wanneer weinig tijd was om te koken. Het staat binnen de 30 minuten op tafel. Daarnaast is het ook gezond en vegetarisch.  Ideaal voor als je bijvoorbeeld 1 dag per week vegetarisch wilt eten. 

 

Let op, want geitenkaas is wel een vette kaas. het is moeilijk om een mager alternatief te vinden. Daarom dienen we het met mate te gebruiken. Overdrijf er dus zeker niet mee. Het is een smaakmaker in dit gerechtje. 

 

De volkoren pasta zorgt ervoor dat we ondanks een kleinere portie pasta, toch voldoende gevuld zullen zijn. 

 

Veel succes!

meer lezen 0 Berichten

Speculoosgranola

Tijd voor een nieuwe granola! 

 

Granola is een gezond ontbijtalternatief. Het bevat volkoren granen, die ons een gevuld en verzadigend gevoel gaan geven. Daarnaast ook gezonde vetten, voornamelijk uit de noten, zaden, pitten en de olie die worden toegevoegd.  Je kunt ze aanvullen met smaakmakers naar keuze en daardoor eindeloos variëren.

 

Deze keer koos ik voor een Speculoosgranola met walnoten.  Walnten uit de tuin die we gedroogd hebben om langer te bewaren. 

Smaak niet alleen lekker, ruik ook heerlijk tijdens het bereiden in de keuken (door de speculooskruiden!). Jammer dat ik de geur niet kan delen!

 

Aan de slag dus!

meer lezen 0 Berichten

Risotto met oesterzwammen

Vandaag ga ik voor lekker vegetarisch!

 

Ik heb gekozen voor een risotto, gecombineerd met oesterzwammen en groene asperges.

 

Momenteel is het niet echt seizoen voor asperges, maar ik had nog een overschotje in de diepvries zitten, ideaal voor dit gerechtje. Oesterzwammen kun je het hele jaar door  verkrijgen. 

 

Vegetarisch eten, is niet persé gezonder, maar wel beter voor het milieu! En dat thema komt tegenwoordig vaak aan bod. Daarom wil ook ik hierop inspelen en jullie extra inspiratie geven met dit gerechtje. 

 

TIP: Wanneer je 1x per week vegetarisch eet, is het niet echt nodig om vlees of vis te vervangen, maar het mag natuurlijk wel. Wanneer je dagelijks vegetarisch eet dan moeten we het vlees of vis regelmatig vervangen door een volwaardige vleesvervanger, om geen tekorten op te lopen. 

 

Veel plezier met het receptje!

meer lezen 0 Berichten

Oosters Varkenshaasje

Het Klassieke Varkenshaasje kennen we allemaal. Daarom wou ik er deze keer een andere touch aangeven. 

 

Daarom koos ik voor een Oosterse versie met rijst en gewokte groentjes met sesamzaadjes. 

 

De Oosterse keuken is gekend voor de heerlijke geuren, kleuren en weelderige smaken. Door onder andere gember en sojasaus te gebruiken geven ze gerechten veel smaak.

 

Benieuwd om dit zelf te proberen? Je vind het receptje hieronder.

meer lezen 0 Berichten

Homemade granola met gedroogde abrikoos

It's Granola time again!

 

De vorige portie was op, dus tijd voor een nieuwe variant!

 

Ik heb dit keer gekozen voor een variant met gedroogde abrikozen, pompoenpitten, pecannoten en een beetje zwarte chocolade.

 

Lekker, vol gezonde vetten en vooral natuurlijke suikers. Probeer het zelf even uit en laat mij zeker weten wat je ervan denkt.

meer lezen 0 Berichten

Amandel- vanille granola

Healthy Breakfast! 

 

Met deze granola ben je op goede weg om de dag gezond te starten. 

 

De volkoren granen zorgen ervoor dat je er lang een voldaan gevoel van hebt. 

De noten zorgen voor gezonde vetten. en honing voor de zoete touch. 

(Je kan de honing ook vervangen door zoetstof, wanneer je helemaal suikervrij wilt werken.)

 

Veel succes!

meer lezen 0 Berichten

Dorade met kruidensaus en prei

Zondag, visdag!

 

Vandaar dit receptje met tarbot. 

 

Vis is rijk aan gezonde vetten, voornamelijk omga 3. 

omega 3 is belangrijk voor een goede gezondheid van ons hart, het in stand houden van een goede bloeddruk en voor onze hersenen.

 

Redenen genoeg om te genieten van een lekker stukje vis!

meer lezen 0 Berichten

Pasta met groentensaus en feta

Snel klaar, lekker en gezond! wat wil je nog meer!

 

Dit is een ideaal receptje voor mensen die weinig tijd hebben 's avonds om te koken, en je kunt veel op voorhand voorbereiden. 

 

Daarnaast is het gezond. Ik heb gewerkt met volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer vezels, waardoor we er minder moeten van eten om voldoende gevuld te zijn. 

 

Tenslotte bevat het recept veel groenten, en geen vlees. Ter vervanging van het vlees heb ik gekozen voor feta kaas. Het is geen magere kaas, maar als we de portie beperken dan mogen we deze gerust eten.

meer lezen 0 Berichten

Guiltfree tiramisu

De krokusvakantie afsluiten met een guiltfree pleasure?

 

Hou je van de Italiaanse zon en ook van hun keuken? 

 

Dan heb ik hier het ideale receptje voor jou. Een heerlijke guiltfree tiramisu. 

 

Waarom is deze versie gezonder? Ik heb de mascarpone, een kaassoort die rijk is aan vet, vervangen door een luchtige en magere ricotta kaas. In plaats van suiker kies ik voor zoetstof. Deze 2 wijzigingen zorgen ervoor dat mijn versie minder vet en geen suiker bevat in vergelijking met het originele recept.

 

Veel succes!

meer lezen 0 Berichten

Virgin mojito

De maand Februari loopt stilaan op z'n einde. Dit betekent ook dat Tournée Minérale er bijna op zit. 

Graag inspireer ik jullie op deze zonnige dag nog even om deze periode tot een goed einde te brengen. 

 

Om de maand feestelijk af te sluiten heb ik gekozen voor een klassieker, namelijk de virgin mojito, met limoen en munt in de hoofdrol, zonder suiker en vooral zonder alcohol. Perfect in dit zonnige weertje.

 

Benieuwd? Het receptje vind je hieronder.

meer lezen 0 Berichten

Gember-citroen limonade

Inspiratie nodig voor een alcoholvrije  en gezond aperitief/ frisdrank om het 3 de weekend  Tournée Minérale te vieren? Wil je het fris, zoet en kruidig tegelijkertijd? Dan heb ik hier voor jouw het ideale drankje!

 

Deze limonade is fris door een vleugje citroen, zoet door de siroop op basis van zoetstof en kruidig door de gember.  

 

Gember zou tevens heel wat positieve effecten op onze gezondheid hebben. 

Het helpt tegen misselijkheid door het kalmerend effect op de maag. Daarnaast heeft het een licht pijnstillende werking en helpt het tegen migraine doordat het de bloedvaten in de hersenen (die wat opzwellen tijdens een migraine aanval) helpt ontzwellen. 

 

Heel wat redenen dus om gember te eten en dus deze limonade even uit te proberen. Het is heel eenvoudig.

meer lezen 0 Berichten

Mocktail met zwarte thee

Tournée minérale is bijna een weekje gestart, tijd voor wat inspiratie dus. Ik heb een mocktail gemaakt met zwarte thee. Een ingrediënt die niet zo alledaags is in een cocktail of mocktail. Voor de zoete toets werkte ik met witte zero limonade en voor het zurige met wat citroensap. Voor wie het zo nog niet Zoet genoeg is kan je er nog wat vloeibare zoetstof aan toevoegen.

 

Hieronder vind je het receptje.

 

SANTÉ!

 

Waarom het zo interessant is om minder of geen alcohol te drinken vind je hier.

meer lezen 0 Berichten

Tournée Minérale

Januari loopt stilaan op z'n einde en februari staat alweer voor de deur. Tijd om ons lichaam wat "rust" te gunnen van de vele feestdagen en recepties. 

 

Februari is dan ook de maand ven "Tournée Minérale". Tournée Minérale is een initiatief van de stichting tegen kanker. Waarmee ze willen aantonen dat het niet gaat over jezelf iets ontzeggen, maar dat je erbij wint om het even te laten. Zo ga je vooral ook beseffen dat je het eigenlijk niet nodig hebt. 

 

Deze maand is een stap in de goede richting. Maar ik vind het vooral belangrijk dat we gedurende het ganse jaar alcohol met mate kunnen drinken en dat we beseffen dat het ook zonder kan. 

Met mate betekent niet meer dan 10 eenheden per week. 1 eenheid is bijvoorbeeld een glas cava, een pintje of een glas wijn. Een sterker bier telt voor 2 eenheden.

meer lezen 0 Berichten

Amandelcake met blauwe bessen

Bekomen van de feestdagen en toch genieten van het weekend? Het kan! Met dit guiltfree amandelgebak met blauwe bessen en een heerlijke koffie. 

 

Het is niet echt het seizoen van de blauwe bessen, maar ze zijn het hele jaar door in de diepvries verkrijgbaar, minstens even goed als vers. Amandelen zijn rijk aan vetten, maar vooral "goede" vetten of onverzadigde vetten.

 

De feestdagen zijn voor iedereen een drukke periode die gepaard gaat met veel eten en drinken. Dit gebak is ideaal om te genieten en bevat toch gezonde vetten, minder suiker en meer vezels. Wat wil je nog meer om het jaar goed in te zetten?

meer lezen 0 Berichten

Tiramisu Kerstbuche

Nog meer gezonde inspiratie voor het kerstdiner, met deze afsluiter van de maaltijd. Een typische kerstbuche! Al heb ik de suiker en vetrijke buches van de bakker een gezondere toets proberen te geven. Ik maakte er eentje zonder suiker, lager in vet en met meer vezels! 

 

Om de vulling te maken koos ik voor ricotta in plaats van mascarpone. Mascarpone is een vettige kaas die in recepten perfect te vervangen is door de magere kaas ricotta. Zo besparen we op vet en op energie (kcal). Daarnaast kies ik zoals wel vaker bij desserts voor Zoetstof in plaats van suiker en vervang ik de bloem in de biscuit gedeeltelijk door bruine bloem.

Bijkomend voordeel is dat de buche echt net veel werk is! De meeste tijd moet hij gewoon opstijven in de koelkast.

 

Hopelijk genieten jullie evenveel van het eindresultaat als mijn familie en ik.

 

Succes!

meer lezen 0 Berichten

Cappuccino van broccoli

Volop het kerstfeest aan het voorbereiden en dus een beetje aan het experimenteren in de keuken. En dit om jullie te inspireren met gezonde alternatieven voor het vettige en zware kerstdiner. 

 

Hierbij een broccolisoepje, feestelijk afgewerkt met een laagje melkschuim en wat groene kruiden. Kan perfect als hapje of als voorgerechtje.

 

Veel plezier met het receptje!

meer lezen 0 Berichten

Speculaas

De Sint  brengt heel wat lekkers mee. Vaak met veel suiker en vet. daarom heb ik dit receptje voor jullie gemaakt. Het zijn Speculaaskoekjes met de helft minder suiker.

 

Waarom niet zonder suiker als het gezond moet zijn?

meer lezen 0 Berichten

Pimp your tea

Een warm thee'tje in de namiddag kan mij zo smaken! En om er wat variatie in te brengen, pimp ik mijn gewone thee soms met fruit. Zo maak ik hem wat zoeter zonder er suiker aan toe te voegen en kan ik eindeloos variëren met verschillende smaken.

 

een echte aanrader voor "tea-lovers" dus.

 

Ik heb vandaag gekozen voor zwarte thee met passievrucht. 

 

Heb je geen passievrucht in huis? Kies dan voor mandarijn, clemantiene, diepvriesvruchten, peer,... . Je kan dus heel wat fruit hiervoor gebruiken. kies wel voor goed rijp fruit, dit geeft meer smaak af.

De zwarte thee kan je gerust vervangen door groene thee of een andere thee die neutraal is van smaak.

Heb je het graag nog iets zoeter? Voeg dan wat extra zoetstof toe, maar vermijd suiker.

 

YOU CAN'T BUY HAPPINESS BUT YOU CAN BUY TEA AND THAT'S KIND OF THE SAME THING.

meer lezen 0 Berichten

Pompoenwafeltjes

Zoete dessertjes of tussendoortjes waarin groenten verwerkt worden? Dat kan! En dat bewijs ik graag met dit receptje voor pompoenwafeltjes. Jaja, wafeltjes met pompoen! Perfect bij dit herfstweertje en ook leuk om samen met de kids te bakken.

 

Pompoen is dan ook een groente die zich goed leent om in zoete gerechten te verwerken. Ook vorig jaar postte ik een zoet gerechtje met pompoen namelijk deze pompoentaart.

 

Benieuwd? Hieronder vind je het receptje, veel plezier ermee!

 

meer lezen 0 Berichten

Kaastaart met frambozencoulis

De koude winterdagen komen eraan, ideaal om aan het bakken te gaan. En dat heb ik dit weekend dan ook gedaan. Ik maakte een kaastaart met frambozencoulis (op basis van diepvriesframbozen).

 

Het is niet alleen een lekkere, maar ook een lichte variant. Omdat ik kies om met magere platte kaas en zoetstof te werken maak ik hem kcal- arm en dus ook gezonder.  De frambozencoulis erbij zorgt voor een extraatje. We zoeken dan ook naar een goede balans tussen zoet en zuur in de coulis.

 

Ik maak er een gezond alternatief van, maar dit wil niet zeggen dat je er onbeperkt/dagelijks mag van eten. Genieten met mate blijft ook bij gezond gebak de boodschap!

 

Veel succes en plezier met het receptje!

meer lezen 0 Berichten

Ovenschotel met pompoen

Het is eind Oktober, dit wil zeggen bijna Halloween! Dan duiken overal de pompoenen op. In de tuin, in de supermarkt of als versiering. Maar niet alleen als versiering, je kan er ook lekkere en gezonde receptjes mee maken! zoals deze ovenschotel.

meer lezen 0 Berichten

Carrot cake

Tijdens de opendeurweek in het praktijkhuis in Veurne, maakte ik tijdens mijn infosessie op woensdag en voor de openhuis op zaterdag deze lekkere en gezonde "Carrot cake". Een leuke manier om bijna ongemerkt toch groenten te eten en dit in een zoet dessert!

 

Probeer het zelf even uit met onderstaand recept!

meer lezen 0 Berichten

Bruin brood

Deze namiddag heb ik brood gebakken! Ik ben zot van vers brood! Eerst de handen helemaal vuil maken door het deeg te mengen en te kneden en daarna vult het de keuken met een zalige geur! Alleen maar voordelen dus.  En dan moet het leuktse moment nog komen... het proeven!

 

Ik raad iedereen aan om het eens te proberen. 

Onderstaand recept helpt je op weg.

meer lezen 0 Berichten

Frambozenaart

De frambozen zijn nog even in het seizoen (tot eind oktober) daarom heb ik ze gebruikt om er een lekker en "gezond" dessertje mee te maken. Ze voorspellen zon en goede temperaturen vandaag. Ideaal weer om een zomers en fris gebakje op tafel te zetten. 

 

Geniet ervan!

meer lezen 0 Berichten

Rabarbertaart

Het seizoen van rabarber (Maart- Juli) is al even voorbij maar aan mijn plant thuis had ik nog enkele stengels. Daarom kreeg ik het idee van er een lekkere rabarbertaart mee te maken. Dit weekend ben ik de keuken in getrokken met dit als resultaat! Een overheerlijke rabarbertaart (al zeg ik het zelf). We hebben ervan genoten, zonder te overdrijven.

meer lezen 0 Berichten

Witloof met gerookte forelsalade

Vrijdag= aperitiefdag! Maar ook dat probeer ik zo gezond mogelijk te houden. Daarom heb ik vandaag witloofhapjes met zelfgemaakte gerookte forelsalade gemaakt. De witloof zorgt voor extra groenten, in plaats van de salade op een toastje te smeren en de salade heb ik mager bereid.

 

De salade kan je ook maken als alternatief voor beleg op de boterham!

 

Veel succes en plezier met het receptje.

meer lezen

Yoghurtroom met vers fruit: on the go

Ik vind het niet altijd gemakkelijk om gezonde dessertjes of 4-uurtjes, on the go mee te nemen. Al snel verval je in een gemakkelijke koek. Daarom maak ik voor mezelf vaak deze yoghurtroom! In combinatie met fruit, het ideale en stevige tussendoortje.

meer lezen

Kids proof lunch salad

Met het thema "BACK TO SCHOOL" in het achterhoofd, probeer ik jullie deze week wat inspiratie te geven voor lekkere, gezonde en kleurrijke lunches voor onze (b)engeltjes of voor jezelf natuurlijk! 

Want mijn motto is variatie doet eten.

meer lezen 0 Berichten

Boterham sushi met hummus

BACK TO SCHOOL
Dit betekent bij heel wat gezinnen inspiratie zoeken voor een gezonde en lekkere lunchbox. Ik geef jullie dan ook graag enkele ideetjes! Vanddag een boterham sushi met hummus en groentjes en ter aanvulling enkele nootjes en verse druiven.

 

Ik wens iedereen een goede start op school!

meer lezen 0 Berichten

Quiche met paprika, tomaat en feta

Snel en gezond, inderdaad het lijkt niet zo maar het kan! omdat ik een drukke avond voor de boeg heb, heb ik gekozen om deze quiche als avondmaal te maken. Je kan ze gemakkelijk op voorhand maken en dan later afbakken of afbakken en opnieuw opwarmen. Je kan er ook gemakkelijk de overschotten uit de koelkast in verwerken! bij mij was dat nu paprika, tomaat en feta. Je kan dit dus evengoed met andere groenten maken. Wij gaan er deze avond alvast van genieten! veel plezier met het receptje!

meer lezen 0 Berichten

Bananenbrood met chocolade

Het is feestdag, dan heb ik wat tijd om in de keuken te duiken. In mijn fruitmand had ik nog enkele overrijpe bananen liggen ideaal voor het volgende receptje!

 

Ik maakte dan ook dit heerlijke en gezonde bananenbrood! lekker als ontbijt met yoghurt en fruit of als tussendoortje. 

meer lezen 0 Berichten

Granolakoekjes

Granola is voor de meeste mensen wel bekend als een lekker en gezond ontbijtalternatief. Maar wist je dat je er ook snelle en gezonde tussendoortjes mee kan maken? Zoals bijvoorbeeld deze granolakoekjes. Ze zijn eenvoudig en snel klaar met slechts 2 ingrediënten.

meer lezen 0 Berichten

Granola

Vandaag ben ik aan het foodpreppen. Dit betekent dat ik vanalles van eten aan het voorbereiden ben voor de komende week. Ik heb onder andere deze granola gemaakt. Zo heb ik altijd een gezond ontbijt voor handen. Ik serveer de granola met magere yoghurt en fruit! 

 

Granola is een gezond ontbijtalternatief, zeker als je hem zelf maakt zit hij boordevol vezels. Met soorten uit de winkel moet je vaak opletten of ze niet teveel noten en dus vetten gaan bevatten (noten zijn een bron van goede vetten, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat we ermee gaan overdrijven) en vaak bevatten ze ook veel suiker! Daarom is het beter om hem zelf te maken. Het is niet moeilijk en neemt niet veel tijd in beslag en met een volledige pot kan je wel even voort. Probeer het zelf maar!


meer lezen 0 Berichten

Rijstgriesmeelpudding

Ik ben enkele nieuwe receptjes aan het uitproberen. Waaronder deze rijstgriesmeelpudding. Rijstgriesmeelpudding is een gezond tussendoortje of dessertje die snel klaar is, en wanneer het met de juiste ingrediënten (zoals hieronder verder uitgelegd) bereid wordt is het ook gezond! 2 vliegen in 1 klap. Geniet ervan.

Ik heb gekozen om magere melk te gebruiken omdat deze minder vet bevat. Daarnaast heb ik gekozen voor zoetstof in plaats van suiker, omdat zoetstof minder tot geen energie levert in vergelijking met suiker. Als afwerking heb ik gekozen voor vers fruit, dit zit vol goede vitaminen en mineralen.


meer lezen 0 Berichten

Panna cotta met speculoos

Het is bijna moederdag! Een dag waarop we alle mama's even extra in de watten leggen! Wil jij jouw mama ook graag even culinair en gezond verwennen? Ik maakte voor mijn mama deze panna cotta met speculoos, afgewerkt met rood fruit!

 

Probeer het snel even uit en laat mij zeker weten wat jouw mama ervan vond.

meer lezen 0 Berichten

Bananen-amandelcakejes

Overrijpe bananen in de fruitmand? en wil je eens iets gezonder en gevarieerder dan een milkshake? Dan is dit receptje iets voor jou! Ik maakte met een overrijpe banaan, lekkere banaancakejes met amandelnoten. Lekker en gezond om met mate van te genieten.

meer lezen 0 Berichten

Volkoren pitabroodje met gerookte zalm

Een gezonde, snelle en zomerse lunch hoeft niet zo moeilijk of ingewikkeld te zijn. Vind je een gewone boterham met beleg maar wat saai? Probeer dan eens dit lunchreceptje. Ook gemakkelijk om op voorhand te bereiden en mee te nemen naar het werk!

meer lezen 0 Berichten

Quiche met spinazie, paprika en feta

Een quiche is eens een leuk alternatief, en je kan er eindeloos mee variëren! Je kan er alle soorten groenten, vlees, kaas, vis, ... in verwerken. Ideaal om de koelkast uit te kuisen. Probeer het wel gezond te houden. Kies daarom vooral voor magere producten zoals ham, vis en verse groenten. Gebruik vettere producten met mate zoals feta, mozzarella, ... . Ik heb gekozen voor een quiche met spinazie, paprika en Fetakaas.

meer lezen 0 Berichten

Bananenbrood

Zoek je een leuk alternatief voor brood tijdens het ontbijt? Of een gezonde vervanger voor dat stukje cake bij de koffie? Dan is een bananenbrood voor jouw de oplossing. Als ontbijt kan je het eten met magere yoghurt en fruit. Als tussendoortje neem je gewoon een stukje. Het is een gemakkelijk recept en dus voor iedereen haalbaar.

meer lezen 0 Berichten

Rijstpap

Het hoeft geen Valentijn te zijn om je geliefde, vrienden of familie eens extra en gezond te verwennen.  Met deze hemelse rijstpap zal je ze zeker ook de rest van het jaar kunnen bekoren! 

 

De rijstpap is mager bereid en suikervrij! Het ideale dessertje of tussendoortje die je ook voldoende vult.

meer lezen 2 Berichten

Raspberry Peach Lemonade

Tournée minérale is bijna een week gestart. Tijd voor wat inspiratie  voor  een gezond drankje zonder alcohol. Ik heb vandaag een limonade gemaakt met frambozen en abrikozen en heb er alvast van genoten!

 

Probeer het zelf uit via onderstaand recept. Laat mij zeker weten wat je ervan vond!

meer lezen 0 Berichten

Havermoutrepen met kokos en zwarte chocolade

Gezond snacken, het kan! bijvoorbeeld met deze zelfgemaakte havermoutrepen. Gemakkelijk en snel te bereiden, ideaal voor wie weinig tijd heeft. En ook een perfect tussendoortje voor de studenten die nog in de blok zitten. 

 

Zelf eens proberen? hier vind je alvast het receptje. 

Laat me zeker weten wat je ervan vond!

meer lezen 0 Berichten

Pasta met feta gegrilde paprika, courgette en rucola

Tussen de feesten door zet ik graag een lichte en gezonde maaltijd op tafel. Vandaag heb ik gekozen voor volkoren pasta met geroosterde paprika, courgette, rode ui, tomaat, rucola en feta.

meer lezen 0 Berichten

Halloweenreceptjes

Gisteren was het halloween. Dit is de periode dat er ook veel pompoenen zijn en iedereen er dan ook eentje in huis haalt. Weinig inspiratie om er zelf iets mee te maken? Geen probleem, hier volgen alvast 2 recepten met pompoen. Veel plezier ermee!

meer lezen 0 Berichten

Pompelmoes limonade met basilicum

Een verfrissend drankje op een zomerse dag, een alcoholvrij aperitief of een gezond alternatief voor cola? Dan is dit receptje zeker iets voor jou! een zelfgemaakt limonade op basis van pompelmoes, zeker de moeite waard om eens te proberen.

meer lezen 0 Berichten

Homemade ice tea met citroengras

Een gezond drankje zonder alcohol? Wat dacht je van een homemade ice tea? eenvoudig en snel te maken! Het is dan ook eens iets anders dan gewoon water of water met een fruitsmaakje.

meer lezen 0 Berichten

Zoete popcorn

Een snelle en gezonde snack/ proevertje voor onze gasten tijdens de opendeur? Dat moest ik niet ver zoeken! een popcorn, gezoet met zoetstof. Heb je thuis een gezellige avond voor tv dan is deze snelle en gezonde snack ideaal en snel klaar!

meer lezen 0 Berichten

Havermoutkoekjes met banaan en chocolade

Op zaterdag 28 oktober 2017 was er opendeurdag in het praktijkhuis in Veurne. Daarop wilden we onze gasten verwennen met een lekker en vooral ook gezond hapje. Ik heb gekozen om havermoutkoekjes te maken met banaan en chocolade. Deze koekjes zijn niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens snel klaar te maken.

meer lezen 0 Berichten

Kaastaart met appel

Dit weekend voorspellen ze een mooi nazomerweekend. Nog even genieten van het zonnetje en.... van een heerlijk en "gezond" stukje kaastaart. De kaastaart bevat appeltjes en amandelmeel.

meer lezen 0 Berichten

Ontbijtcroque

Deze morgen had ik geen zin in gewone boterhammen. Dus koos ik voor een alternatief. Een "gezonde(re) ontbijtcroque". Met een combinatie van choco en fruit.

meer lezen 0 Berichten

Frangipanetaart met rabarber

Het zonnetje is vandaag weer van de partij na enkele grijze dagen, en het weekend staat voor de deur! Tijd om nog eens een zomerse taart te bakken! Ik heb nog wat overschot van de rabarberconfituur (zie vorig recept) en nog massa's rabarber in de tuin. Dus wordt het een frangipanetaart maar dan met rabarber in plaats van met abrikozen. 

meer lezen 0 Berichten

Rabarberconfituur zonder suiker

Door een overvloed aan rabarber in de tuin, ben ik wat aan het experimenteren met rabarber. Mijn eerste receptje is een gelei van rabarber. Een gezond alternatief voor de confituren die je in de supermarkt vindt die vol met suiker zitten.

meer lezen 1 Berichten